PROGRAM HAKKINDA
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde uzakyol kaptanları olarak hizmet edeceklerdir. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, gemi kumanyası temini, denizcilik sigotacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlarda da çalışabileceklerdir.
Akademik eğitim, üçüncü yılın birinci sömestiri deniz stajı olarak uygulanan, sekiz sömestirden oluşmaktadır. Stajyerler öncelikle ileri matematik, fizik, kimya, temel mühendislik, teknik resim ve bilgisayar derslerini takiben, seyir ve gemicilik, yük operasyonları, gemi ve gemi yönetimi alanlarında uzmanlaşırlar. Program başarı ile tamamlandığında, öğrencilere Deniz Ulaştıma İşletme Mühendisliği lisans diploması verilir. Müfredat STCW 2010’a tam uyumludur.
MİSYON
“ATATÜRK İlke ve İnkılapları doğrultusunda, Türk Denizcilik Örf,Adet,Ananeleri çerçevesinde; Dünya Kalitesi ve Standartlarında eğitim, öğretim vererek, araştırma yaparak 21. Yüzyılın küresel rekabet ortamının gerekli kılacağı meslek ve iletişim becerilerine sahip; Dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikte, mükemmel eğitilmiş; Öğrenmeyi öğrenen, özgür düşünebilen, yaratıcı, ekip çalışması yapabilen, girişimci, kendini sürekli olarak geliştirmeyi öğrenmiş, araştırma yeteneklerini geliştirmiş, Çağdaş, köklü ve kültürlü, insanı seven ve sayan, Sosyal sorumluluk ve yurttaşlık bilincine sahip gençler yetiştirilmesi, ayrıca;
Ülkemiz insanına doğrudan katkıda bulunacak ulusal ve uluslararası düzeyde projelerin geliştirilmesini; Çağdaş Eğitim Programlarının uygulanması, bu programları belirli sayıdaki sosyal, kültürel ve insan bilimleri programları ile desteklenmesi ve açtığı her program ÖRNEK alınan bir üniversite olunmasını HEDEFLEMEKTEDİR.
VİZYON
Dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim vermek, araştırma yapmak ve küresel rekabet ortamında; mesleki ve akademik eğitim arasında SİNERJİ yaratmaktır.
KAZANILAN DERECE
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, “PRÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması” almaya hak kazanmaktadırlar.
KAZANILAN DERECENİN SEVİYESİ
Bu program, lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
KAYIT KABUL ŞARTLARI
Lise veya dengi bir öğretim kurumundan mezun öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasında üniversitemizin MF4 puanına göre öğrenci alan programları tercih etmeleri ve bu programlardan herhangi birine ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri durumunda üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanırlar.Tüm fakültelerin kayıt koşulları ÖSYM Kılavuzunda yayınlanır.
KAZANILAN DERECE GEREKLİLİKLERİ VE KURALLAR
Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar Piri Reis Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır.
Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, herhangi bir dersten; FF, FD harfi olmayan ve GNO’su 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği minimumu krediyi sağlayan, kültürel gelişim seminerlerini tamamlayan ve staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANIMLANMASI
Birinci yarıyıla kayıt yaptıran öğrencilerden, daha önce YÖK tarafından denkliği kabul edilen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş olanlar, o yükseköğretim kurumunda alıp başarılı oldukları dersler için, kayıt yenileme haftasından en geç bir hafta önce ilgili fakülteye not belgesi ve ders içerikleriyle birlikte, dilekçe ile müracaat ederek muafiyet talebinde bulunmaları gerekir. Eşdeğer ve kredisi uygun görülen dersler için ilgili birimlerin yönetim kurulları tarafından inceleme yapılarak muafiyet verilenler, muaf oldukları toplam kredi yükü kadar üst yarıyıllardan ders alma kurallarına uygun derslere yazılabilirler.
PROGRAM TANIMI
Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde uzakyol kaptanları olarak hizmet edeceklerdir. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, gemi kumanyası temini, denizcilik sigotacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlarda da çalışabileceklerdir.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (ÇIKTILARI)
a.Matematik, Fen ve Mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
b.Deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçları analiz edip yorumlama becerisi
c.Bir sistemi, ürün bileşenini veya prosesi istenilen gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi
d.Çok disiplinli takım çalışması yürütebilme becerisi
e.Mühendislik problemlerini belirleme, formüle etme ve çözme becerisi
f.Mesleki ve etik sorumlulukları kavrama
g.Çok etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi
h.Mühendislik çözümlerinin küresel ve toplumsal bağlamda etkisinin kavranması için gereken geniş kapsamlı bir eğitim
i.Yaşam boyu öğrenim gereğini algılamış ve bu beceriyi kazanmış olmaları
j.Güncel/çağdaş konulara ilişkin bilgi sahibi olmaları
k.Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri, becerileri ve modern mühendislik donanımlarını kullanabilme becerisi
l.Deniz ulaştırması ve onunla bağlantılı tüm ulaştırma operasyonlarının hukuksal, toplumsal ve çevresel çerçevesinin gerektirdiği bilgileri uygulama becerisi
m.Karar, uygulama ve davranışlarında deniz işletmeciliği ve yönetimine ilişkin verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisi.