T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIĞI PROGRAMI
Bologna Program Bilgisi
EĞİTİM
PRÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, mezunlarına ulusal ve uluslararası standartlarda “Gemi Adamı” belgesi veren ve Türkiye’deki eğitim dili %100 İngilizce olan ilk Aşçılık programıdır. Aşçılık programının amacı, edindiği temel bilgi ve becerileri kullanarak etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek ve uluslararası ortamda çalışabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyonel aşçılar ve yönetici şefler yetiştirmektir.
Uygulama derslerine özellikle ağırlık verilen “Aşçılık” programında öğrenciler alacakları Beslenme, Gıda Güvenliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Mesleki İngilizce ve Fransızca, Turizm, Yemek Kültürü, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Deniz Mahsulleri, Yemek Fotoğrafçılığı, İçecek Bilimi, Pasta ve Çikolata Sanatı gibi çok geniş bir yelpazede dersler ile yemek sanatına en temelden en ileri seviyeye kadar hakim profesyoneller olarak yetişeceklerdir.
Program ilk mezunlarını 2020 yılında verecek olup, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı oldukları takdirde aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapabileceklerdir.
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
İŞ OLANAKLARI
Türkiye’nin Denizcilik temalı tek Üniversitesinin “Aşçılık” programından mezun olan öğrenciler, geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahip olacaklardır. Diğer aşçılık önlisans programları mezunlarının sahip oldukları tüm iş imkanlarına ilave olarak geleceği parlak olan ticari gemilerde, Mega yatlarda ve kurvaziyer yolcu gemilerinde rahatlıkla iş bulabileceklerdir.
Mezunlar, aynı zamanda otel ve restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme (AR-GE) bölümlerinde, yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında da çalışabilirler.