Geri Dön

T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU

AŞÇILIĞI PROGRAMI

Bologna Program Bilgisi

EĞİTİM

PRÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, mezunlarına ulusal ve uluslararası standartlarda “Gemi Adamı” belgesi veren ve Türkiye’deki eğitim dili  %100 İngilizce olan ilk Aşçılık programıdır. Aşçılık programının amacı, edindiği temel bilgi ve becerileri kullanarak etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek ve uluslararası ortamda çalışabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyonel aşçılar ve yönetici şefler yetiştirmektir.
Uygulama derslerine özellikle ağırlık verilen “Aşçılık” programında öğrenciler alacakları Beslenme, Gıda Güvenliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Mesleki İngilizce ve Fransızca, Turizm, Yemek Kültürü, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Deniz Mahsulleri, Yemek Fotoğrafçılığı, İçecek Bilimi, Pasta ve Çikolata Sanatı gibi çok geniş bir yelpazede dersler ile yemek sanatına en temelden en ileri seviyeye kadar hakim profesyoneller olarak yetişeceklerdir.
Program ilk mezunlarını 2020 yılında verecek olup, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı oldukları takdirde aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapabileceklerdir.

Aile ve Tüketici Bilimleri

Beslenme ve Diyetetik

Gastronomi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mutfak Sanatları ve Yönetimi

Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

İŞ OLANAKLARI

Türkiye’nin Denizcilik temalı tek Üniversitesinin “Aşçılık” programından mezun olan öğrenciler, geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahip olacaklardır. Diğer aşçılık önlisans programları mezunlarının sahip oldukları tüm iş imkanlarına ilave olarak geleceği parlak olan  ticari gemilerde, Mega yatlarda ve kurvaziyer yolcu gemilerinde rahatlıkla iş bulabileceklerdir.
Mezunlar, aynı zamanda otel ve restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme (AR-GE) bölümlerinde, yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında da çalışabilirler.

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
GEMİ AŞÇILIĞI PROGRAMI 
NOT: BU DERS PLANI ÜNİVERSİTE SENATOSUNUN 21.09.2017 TARİH VE 2017-07  SAYILI TOPLANTISINDA REVİZE EDİLMİŞTİR.
1.YIL
1. YARIYIL (GÜZ)   2. YARIYIL (BAHAR)
Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS   Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS
ATA1001* ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ – I 2 2 0 2 0   ATA1002* ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ – II 2 2 0 2 0
GA1001 GENEL TURİZM 2 2 0 2 3   GA1002 MESLEKİ İNGİLİZCE II 2 2 0 2 3
GA1003 MESLEKİ İNGİLİZCE I 2 2 0 2 3   GA1004 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ 2 1 1 1,5 3
GA1005 GASTRONOMİ BİLİMİNE GİRİŞ 3 3 0 3 5   GA1006 MUTFAK UYGULAMA- I 5 1 4 3 5
GA1007 GIDA BİLİMİ VE BESLENME 3 3 0 3 4   GA1008 SOĞUK MUTFAK 4 1 3 2,5 4
GA1009 GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN 3 3 0 3 4   GA1010 MENÜ PLANLAMA 3 3 0 3 5
GA1011 YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ 3 3 0 3 4   GA1012 TATLI YAPIM TEKNİKLERİ  VE EKMEKÇİLİK 4 1 3 2,5 4
GA1013 DENİZ TURİZMİ VE  MEVZUATI 2 2 0 2 3   GA1014 GEMİ AŞÇILIĞI VE KAMARA HİZMETLERİ 2 2 0 2 3
SAS1001* DENİZDE CANLI KALMA TEKNİKLERİ 2 1 1 NC 0   SAS1002* YANGIN ÖNLEME VE YANGINLA TEMEL MÜCADELE 2 1 1 NC 0
SAS1003* PERSONEL EMNİYETİ VE SOSYAL SORUMLULUK 2 2 0 NC 0   SAS1004* TEMEL İLKYARDIM 2 1 1 NC 0
SAS1005* BİRLEŞMİŞ GEMİ GÜVENLİK EĞİTİMLERİ 2 1 1 NC 0   SAS1006* CAN KURTARMA ARAÇLARINI KULLANMA 2 1 1 NC 0
  SEÇMELİ DERS 3 3 0 3 4     SEÇMELİ DERS 2 2 0 2 3
Saat/Kredi   29 27 2 23 30   Saat/Kredi   32 18 14 20,5 30
                             
2.YIL
3. YARIYIL (GÜZ)   4. YARIYIL (BAHAR)
Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS   Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS
GA2001 MUTFAK UYGULAMA -II 5 1 4 3 5   GA2002 DENİZ MUTFAĞI 3 1 2 2 5
GA2003 İÇECEK BİLİMİ VE ÖNOLOJİ 3 1 2 2 3   GA2004 DÜNYA MUTFAKLARI 5 1 4 3 5
GA2005 GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI 4 1 3 2,5 4   GA2006 GIDA ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ 3 3 0 3 4
GA2007 PASTA VE ÇİKOLATA SANATI 4 1 3 2,5 4   GA2008 BİTİRME PROJESİ 4 0 4 2 4
GA2009 MUTFAKTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 2 0 2 2   TUR 2002* TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-II 2 2 0 2 0
GA2011 MUTFAK VE KÜLTÜR 2 2 0 2 2   GIN2018 DENİZ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ 2 2 0 2 2
GA2013 MODERN TÜRK MUTFAĞI 4 1 3 2,5 4   GA2010 GEMİLERDE MUTFAK YÖNETİMİ  2 2 0 2 3
TUR2001* TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI – I 2 2 0 2 0     SEÇMELİ DERS 2 2 0 2 3
DUI1011 DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ  -I 2 2 0 2 3     SEÇMELİ DERS 2 2 0 2 3
  SEÇMELİ DERS 2 2 0 2 3   GA2014 ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (iş yeri stajı en az 30 gün) 2 0 2 NC 1
    30 15 15 22,5 30   Saat/Kredi   27 15 12 20 30
                  TOPLAM SAAT/KREDİ 118 75 43 86,0 120
                İKRAM HİZMETLERİ  SEÇMELİ DERSLER II. YARIYIL
İKRAM HİZMETLERİ SEÇMELİ DERSLER I. YARIYIL             Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS
Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS   GA1016  Envanter İşlemleri 2 2 0 2 3
GA1015 Etkili İletişim Teknikleri 3 3 0 3 4   GA1018 Kalite Yönetim Sistemleri 2 2 0 2 3
GA1017 Girişimcilik 3 3 0 3 4   GA1020 Restoran Yönetimi ve Pazarlama 2 2 0 2 3
                             
İKRAM HİZMETLERİ  SEÇMELİ DERSLER III. YARIYIL               İKRAM HİZMETLERİ  SEÇMELİ DERSLERIV. YARIYIL          
Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS   Ders Kodu Ders Adı S T P K AKTS
GA2015 Moleküler Gastronomi 2 2 0 2 3   GA2012 Yemek Fotoğrafçılığı 2 2 0 2 3
GA2017 Yemek Dizaynı ve Planlama 2 2 0 2 3   GA2014 Gastronomi Fransızcası 2 2 0 2 3
FRA2001 İkinci Yabancı Dil-1 (Fransızca) 2 2 0 2 3   USS2002 Uygulamalı Su Sporları 3 1 2 2 3
RUS2001 İkinci Yabancı Dil-1 (Rusça) 2 2 0 2 3   FRA2002 İkinci Yabancı Dil-2 (Fransızca) 2 2 0 2 3
ISP2001 İkinci Yabancı Dil-1 (İspanyolca) 2 2 0 2 3   RUS2002 İkinci Yabancı Dil-2 (Rusça) 2 2 0 2 3
CIN2001 İkinci Yabancı Dil-1 (Çince) 2 2 0 2 3   ISP2002 İkinci Yabancı Dil-2 (İspanyolca) 2 2 0 2 3
MET1001* Medeniyet Tarihi 2 2 0 2 3   CIN2002 İkinci Yabancı Dil-2 (Çince) 2 2 0 2 3