Geri Dön

Girişimcilik

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Girişimcilik

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1017

1/1 (Güz)

3

4

3

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Seçmeli

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

-Girişimciliğin Temel Esasları, Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilikte Yaratıcılık ve İnovasyon, Girişim Finansmanı, Çeşitli Sektör ve Ülkelerden Girişim Örnekleri.

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Girişimciliğin Temel Esasları ve Girişimcinin Özellikleri, 
  • Girişimcilikte Yaratıcılık,
  • Girişimcilik ve İnovasyon,
  • İç Girişimcilik,
  • Girişim Finansmanı,
  • İş Planı,
  • Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik Yapısı,
  • Girişimcilik ve Ekonomi İlişkisi,
  • Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri,
  • Uluslararası Girişimcilik.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Girişimciliğin temel esaslarını kavrar ve girişimcinin özelliklerini öğrenir.
  2. Girişimcilikte yaratıcı olmanın önemini kavrar.
  3. Girişimcilikte inovasyon yönetimini öğrenir.
  4. İç girişimcilik kavramını bilir.
  5. Girişim finansmanı hakkında bilgi sahibi olur.
  6. İş planı hazırlamayı ve uygulamayı bilir.
  7. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
  8. Girişimcilik ve ekonomi arasındaki ilişkiyi kavrar.
  9. Türkiye’deki girişimciliğin ve Türk girişimcisinin genel özelliklerini özümser.
  10. Uluslararası Girişimcilik kavramını bilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, PowerPoint sunum.

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

.

Ödevler ve Projeler

 

Aşçılık İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Sunumu

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

25

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

45

TOPLAM

 

% 100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

% 55

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

% 45

TOPLAM

 

% 100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

3

39

Yıl İçi Sınavları

1

7

7

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

 

 

 

Dönem Ödevi Projesi

1

40

40

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

14

14

Toplam İşyükü

 

 

100

Toplam İşyükü/25

 

 

4

Ders AKTS Kredisi

 

 

4

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Ders Planlaması ve Ders İçeriği Tartışmaları

 

2

Girişimciliğe Genel Bir Bakış ve Girişimcinin özellikleri: Girişimciliğin Tanımı, Girişimci Düşüncenin Temelleri, Girişimcilik Süreci, Girişimcinin İşlevleri, örnek olaylar

I

3

Girişimcilikte Yaratıcılık: Yaratıcılık, motivasyon, tutum ve davranış, hata ve risk, düşünce, beyin fırtınası

II

4

Girişimcilik ve İnovasyon: İnovasyon, süreç değişimleri, yeni bilgi, örgütsel inovasyon, örgüt kültürü, pazar odaklık, iş fikri, inovasyon kültürü, inovasyon yönetimi

III

5

İç Girişimcilik: İç girişimcilik, iç girişimciliğin önündeki engeller, iç girişimcilik stratejisinin unsurları.

IV

6

Girişim Finansmanı: Çalışma sermayesi yönetimi, girişimcinin kaynakları, girişimcinin başvurabileceği kurumlar ve sağlanan destekler (KOSGEB AR-GE Destekleri, TÜBİTAK TİDEB AR-GE Destekleri, EUREKA-Türkiye)

V

7

İş Planı: İş planı süreci, amacı, faydaları, yapılabilirlik etüdü, iş planı öğeleri (yönetim planı, pazarlama planı vb.)

VI

8

Vize sınavı

I-VI

9

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik: Üretim yönetimi modeli, üretim ve hizmet işletmeleri arasındaki sınıflandırma, operasyon tasarımı, operasyon planlaması ve kontrolü, operasyon geliştirme

VII

10

Girişimcilik ve ekonomi: Girişimciliğin ekonomiye çeşitli katkıları

VIII

11

Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri

IX

12

Uluslararası Girişimcilik: Uluslararası girişimcilik yöntemleri ve örnekleri

X

13

Proje Hazırlığı:  Aşçılık İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Hazırlığı

VI

14

Proje Sunumu: Aşçılık İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Sunumu

VI

15

Final Sınavı

I- X

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

c

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

g

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

j

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

k

X

 

X

X

 

X

 

 

X

 

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m