Geri Dön

Deniz Mutfağı

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Dersin Adı : Deniz Mutfağı

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

IH2002

2/2 (Bahar)

2

5

1

2

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

 

 

 

100

Dersin İçeriği

  • Deniz mahsüllü yemek çeşitleri, uluslarası ve yöresel balık yemekleri, balıkların anatomisi , yapısı, işlenmesi ve pişirme teknikleri,

Dersin Amacı

  • İkram hizmetleri öğrencilerine deniz mahsulleriyle ilgili yoğun pratik ve teorik dersler ile bu alanda yetkinlik kazandırmaktır.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Uluslararası balık yemekleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Yöresel Türk mutfağındaki balık yemekleri hakkında bilgili olur.
  3. Deniz mahsullerinin seçimi konusunda yetkinlik kazanır.
  4. Deniz mahsüllerini pişirme yöntemleri hakkında ustalaşır.
  5. Menü planlamada balık yemeklerini başarıyla kullanır.
  6. Balık restoranlarındaki işleyiş hakkında fikir sahibi olur.
  7. Deniz mahsüllerini işlemeyi ve hazırlamayı öğrenir.

 

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum ve uygulama

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuar Uygulamaları

  • mutfak uygulama

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

 

 

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

2

60

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

1

14

Yıl İçi Sınavları

 

 

 

Kısa sınav

 

 

 

Ödev

 

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

 

Laboratuvar çalışması

2

27

54

Uygulama

14

4

56

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

1

1

Toplam İşyükü

 

 

125

Toplam İşyükü /25

 

 

125/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

5

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı,  Genel İçerik Bilgisi ve Değerlendirme kriterleri

I

2

Deniz mahsullerinin seçimi, saklaması, koruması, hazırlaması ve pişirmesi ile ilgili genel bilgiler, deniz mahsullerinin kategorizasyonu, yapısı ve incelenmesi

II

3

Deniz mahsülü çorbaları (Yöresel ve uluslarası deniz mahsülleri  ile yapılan çorbalar, balık fondunun yapılması ve püf noktaları)

III

4

Deniz mahsullü starterlar

 

5

Deniz mahsullü pie ve tartlar

IV

6

Deniz mahsullü paella ve  risottolar

 

7

Deniz mahsullü makarnalar

V

8

Körili balık yemekleri  (fish curries)

V

9

Vize Sınavı

I-IV

10

Pan-fried ve deep fried balık yemekleri

V

11

Roasted ve baked balık yemekleri

V

12

Izgara balık yemekleri

V

13

Sushi teknikleri

V

14

Osmanlı ve günümüz Türk mutfağından örnek deniz mahsulleri yemekleri - I

V

15

Osmanlı ve günümüz Türk mutfağından örnek deniz mahsulleri yemekleri - II

V

16

Final Sınavı

I-V

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

X

 

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

X

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

X

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

X

 

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

X

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

Program Öğrenme Çıktıları

a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

X

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

c

X

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

f

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

h

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

m