Geri Dön

Soğuk Mutfak

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Yayın Tarihi:

Revize Tarihi:

Revize Numarası:

DMYO Kurulu Karar No:

Dersin Adı : Soğuk Mutfak

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

IH1008

1/2(Bahar)

2,5

4

1

3

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

http://www.pirireis.edu.tr/pruonline/www/index.php

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Catering Piyasası, catering piyasasının yasal boyutları, catering organizasyonu, salata ve salata sosları, ordövr, meze ve sandviçler, soğuk çorba ve zeytinyağlı yemekler, soğuk tabak  ve dekorları

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Catering
  • Soğuk Mutfak

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Catering piyasasını öğrenir.
  2. Soğuk mutfak ürünlerini öğrenerek, hazırlayabilir. Soğuk mutfak büfesi hazırlamayı öğrenir
  3. Soğuk mutfak ürünlerini  yaratıcı sunumlarla zenginleştirebilir

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum, ödev

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

Eğitim Mutfağı

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

Diğer Çalışmalar

 

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

20

Kısa Sınavlar

2

10

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

2

30

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Adet

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

4

56

Yıl İçi Sınavları

1

      8

8

Kısa Sınavlar

2

3

6

Ödevler

 

 

 

Dönem Ödevi Projesi

 

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

2

8

16

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

8

8

Toplam İşyükü

 

 

94

Toplam İşyükü /25

 

 

94/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

4

 

                                                                                                                                                                           

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Soğuk Mutfağın Temel Kavramları

I

2

Soğuk Mutfak Büfesi

I

3

Soğuk soslar, dip soslar, çorbalar ve besleyici içecekler

I

4

Soğuk soslar, dip soslar, çorbalar ve besleyici içecekler

II

5

Aperatifler

II

6

Salatalar ve soslar

II

7

Sandviçler

II

8

Vize Haftası

I,II

9

Mezeler

II

10

Mezeler

II

11

Sanatsal Sunumlar

III

12

Sanatsal Sunumlar

III

13

Yiyecek dekorasyonu, Tabak ve Büfe Sunumu

II,III

14

Uygulama Sınavı

I,II,III

15

Final Sınavı

I,II,III

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

X

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

X

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

X

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

 

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

 

Dersin Öğrenme  Çıktıları

I

II

III

Programın Öğrenme Çıktıları

 

a

X

 

 

b

X

 

 

c

 

X

X

d

 

 

 

e

X

 

 

f

X

X

X

g

X

 

 

h

 

X

X

i

X

 

 

j

X

 

 

k

X

 

 

l

 

X

X

m