Geri Dön

Etkili İletişim Teknikleri

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Etkili İletişim Teknikleri

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1015

1/1 (Güz)

3

4

3

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Seçmeli

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

-İletişim Kavramı ve İletişim Süreci, Sanal İletişim, Etkili Sunum ve Yazım Teknikleri, Temel Ahlak Kuralları, Kültür

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • İletişim Kavramı ve İletişim Süreci,
  • Sanal İletişim,
  • Etkili Sunum ve Yazım Teknikleri,
  • Temel Ahlak Kuralları
  • Kültür

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. İletişim kavramını ve iletişim sürecini kavrar.
  2. Sanal İletişim hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
  3. Etkili sunum ve yazım tekniklerini bilir.
  4. Temel ahlak kurallarını bilir.
  5. Kültür kavramını kavrar.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, PowerPoint sunum.

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

Dünya veya Türkiye’ye ait kültürlerin birisi hakkında 15 dakikalık sunum.

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

25

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

45

TOPLAM

 

% 100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

% 50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

% 50

TOPLAM

 

% 100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

3

39

Yıl İçi Sınavları

1

7

7

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

 

 

 

Dönem Ödevi Projesi

1

40

40

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

14

14

Toplam İşyükü

 

 

100

Toplam İşyükü/25

 

 

4

Ders AKTS Kredisi

 

 

4

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Ders Planlaması ve Ders İçeriği Tartışmaları

 

2

İletişim Kavramı ve İletişim Süreci: İletişimin tanımı, iletişim süreci, iletişim türleri.  

I

3

Etkili İletişim Süreci 1: Dinleme, konuşma, empati kavramı.

I

4

Etkili İletişim Süreci 2: Etkileme, etkili iletişim ve ikna etme.

I

5

Sanal İletişim: Yeni medya kavramı, sosyal medya iletişimi.

II

6

Etkili Sunum Yapma Teknikleri: Etkili vücut dili kullanımı, ses tonu, PowerPoint kullanma.

III

7

Etkili Yazım Teknikleri

III

8

Vize sınavı

I-III

9

Temel Ahlak Kuralları

IV

10

Dünya Kültürleri: Kültür kavramı, kültür çeşitleri, dünyadaki farklı kültürlerin özellikleri, kültür çalışmaları.

V

11

Türk Kültürü: Türkiye’deki farklı kültür özellikleri.

V

12

Toplumsal Cinsiyet Kavramı

V

13

Yüksek Bağlam ve Düşük Bağlam Kültür Karşılaştırması

V

14

Sunum Uygulaması

I-V

15

Final Sınavı

I- V

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

X

 

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

X

 

 

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

X

 

 

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

X

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

X

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

X

 

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

X

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

X

 

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

X

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

 

 

 

 

 

b

 

 

 

 

 

c

 

 

 

 

 

d

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

g

X

X

X

X

X

h

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

j

X

X

X

X

X

k

X

X

X

X

X

l

 

 

 

 

 

m