Geri Dön

Yiyecek-İçecek İşletmeciliği

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Yiyecek İçecek İşletmeciliği

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1011

1/1 (Güz)

3

4

3

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

-İşletmeciliğin Temel Esasları, İşletme Ekonomi İlişkisi, Yiyecek İçecek İşletmeleri Çeşitleri, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Stratejik Yönetim, Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Muhasebe ve Finansman, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim Yönetimi, Uluslararası Yiyecek İçecek İşletmeciliği, İşletmecilikle İlgili Güncel Konular.

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • İşletmeciliğin Temel Esasları ve İşletme Fonksiyonları, 
  • Yiyecek İçecek İşletmeleri Çeşitleri ve Bunların Örgüt Yapısı,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Stratejik Yönetim,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim Yönetimi,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Muhasebe ve Finansman,
  • Uluslararası Yiyecek İçecek İşletmeciliği,
  • İşletmecilikle İlgili Güncel Konular.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. İşletmeciliğin esaslarını öğrenir ve işlevlerini kavrar.
  2. İşletmecilik ve ekonomi arasındaki ilişkiyi kavrar.
  3. Yiyecek içecek işletmeleri yönetimi ve örgüt yapısını öğrenir.
  4. Yiyecek içecek işletmelerinde Stratejik Yönetim ilkelerini özümser.
  5. Yiyecek içecek işletmelerinde Üretim Yönetimi ilkelerini kavrar.
  6. Yiyecek içecek işletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
  7. Yiyecek içecek işletmelerinde Pazarlama Yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
  8. Yiyecek içecek işletmelerinde Muhasebe ve Finansman işlemleri hakkında bilgilenir.
  9. Uluslararası Yiyecek İçecek İşletmeciliği konusunda bilgilenir.
  10. İşletmecilikle ilgili güncel gelişmeleri bilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, PowerPoint sunum.

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

40

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

60

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

3

39

Yıl İçi Sınavları

1

13

13

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

13

2

26

Dönem Ödevi Projesi

 

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

26

26

Toplam İşyükü

 

 

104

Toplam İşyükü/25

 

 

4,16

Ders AKTS Kredisi

 

 

4

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin tanıtımı

 

2

İşletmeciliğe Genel Bir Bakış ve İlgili Kavramlar: İşletmeciliğin tanımı, işlevleri, amacı, gerekliliği, rekabet kavramı,  işletme türleri, işletmelerde çevre kavramı.

I

3

İşletme ve Ekonomi İlişkisi: Ekonomi ile ilgili kavramlar, işletmelerin ülke ekonomisindeki yeri, ekonomik sistemler

II

4

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon: Yönetim teorileri, yönetim işlevleri, yönetici ve lider arasındaki farklar, yöneticinin sahip olması gereken özellikler, yiyecek içecek işletmelerindeki organizasyon yapısı

III

5

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Stratejik Yönetim İlkeleri I: Yiyecek İçecek İşletmelerinde Stratejik Yönetim Süreci, misyon, vizyon, hedef, strateji, taktik, güçlü yan, zayıf yan, tehdit, fırsat vb. kavramlar, SWOT, PEST, Durum Analizi, Çevre Analizi vb. analiz çeşitleri.

IV

6

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Stratejik Yönetim İlkeleri II: Portföy Analizleri (McKinsey Matrisi, Pazar Rekabet Matrisi, Boston Consultancy Group (BCG) Matrisi, Ürün Yaşam Analizi (Hofer Analizi), Ansoff Büyüme Matrisi, Porter Rekabet Analizi), Q Sort Analizi, Senaryo Analizi, Arama Konferansı, Delphi, Nominal Grup, Açık Grup, Kalite Çemberleri, Fayda Maliyet Analizi, Risk Analizi, Benchmarking.

IV

7

Yiyecek içecek işletmelerinde Üretim Yönetimi: Üretim yönetimi modeli, üretim ve hizmet işletmeleri arasındaki sınıflandırma, operasyon tasarımı, operasyon planlaması ve kontrolü, operasyon geliştirme.

V

8

Vize Sınavı

I-V

9

Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi: Yiyecek içecek işletmelerinde işgücü planlaması, iş analizi, personel bulma, işe alma, işe alıştırma, eğitim, motivasyon, personel değerleme, iş değerleme, ücretleme, disiplin, verimlilik, endüstriyel ilişkiler.

VI

10

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi I: Pazarlama kavramı, pazarlamanın evreleri, pazar bölümleme, pazarlama karması elemanları ve yönetimi.

VII

11

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi II: Yiyecek içecek işletmelerinde yeni ürün geliştirme, güncel pazarlama yaklaşımları (deneyim pazarlaması, yaratıcı temalandırma, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi)

VII

12

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Muhasebe Ve Finansman: Muhasebe ve Finans Yönetimi ile ilgili kavramlar, Yiyecek içecek işletmelerinde Muhasebe ve Finans işlevi, amacı, uygulanışı, finansal tablolar, finansal analiz, paranın zaman değeri, maliyet-kazanç ilişkisi, sermaye maliyeti, varlık yönetimi.

VIII

13

Uluslararası Yiyecek İçecek İşletmeciliği: Uluslararası işletmeciliğin tanımı, uluslararası yiyecek içecek işletmeleri, uluslararası işletmecilik tarihi ve nedenleri, uluslararası büyüme şekilleri, uluslararası ticaret örgütleri ve işlevleri.

IX

14

İşletmecilikle İlgili Güncel Konular: İnovasyon Yönetimi, Proje Yönetimi, Postmodern Yönetim Yaklaşımları.

X

15

Final Sınavı

I-X

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

c

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

g

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

j

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

k

X

 

X

X

 

X

 

 

X

 

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m