Geri Dön

Restoran Yönetimi ve Pazarlama

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Restoran Yönetimi ve Pazarlama

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA 1020

1/2 (Bahar)

2

3

2

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Seçmeli

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

-Genel Restoran Bilgisi, Restoran Yönetimi İlkeleri, Restoran Girişimciliği, Restoran Pazarlaması, Postmodern Tüketicinin Yemek Yeme Alışkanlıkları, Restoran Teknolojisi, Satın Alma, Maliyet Kontrolü, Restoran Servisi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Genel Restoran Bilgisi,
  • Restoran Yönetimi İlkeleri,
  • Restoran Girişimciliği
  • Restoran Pazarlaması,
  • Postmodern Tüketicinin Yemek Yeme Alışkanlıkları
  • Restoran Teknolojisi

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Genel restoran bilgisi edinir.
  2. Restoran yönetimi ilkelerini kavrar.
  3. Restoran girişimciliği ve pazarlaması hakkında detaylı bilgi sahibi olur.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, PowerPoint sunum.

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

İnovatif Bir Restoran İş Fikri ve Planı Sunumu

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

20

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

2

26

Yıl İçi Sınavları

1

10

10

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

 

 

 

Dönem Ödevi Projesi

1

26

26

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

15

15

Toplam İşyükü

 

 

77

Toplam İşyükü/25

 

 

3,08

Ders AKTS Kredisi

 

 

3

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Ders Planlaması ve Ders İçeriği Tartışmaları

I

2

Restoran İşletmeciliğine Genel Bir Bakış: Restoranın tanımı, restoran çeşitleri, restoranlar tarihi, restorancılık.

I

3

Restoran Yönetimi ve Liderlik

II

4

Restoran Girişimciliği: Restoranlar için iş planı hazırlama teknikleri.

III

5

Restoran Tasarımı, Lokasyonu ve Konsepti

III

6

Restoran Pazarlaması

III

7

Postmodern Tüketicinin Yemek Yeme Alışkanlıkları

III

8

Vize Sınavı

I-III

9

Restoran Ekipmanları ve Satın Alma

III

10

Maliyet Kontrolü

III

11

Restoran Servisi ve Müşteri İlişkileri

III

12

Restoranlarda Teknoloji Kullanımı

III

13

Proje Hazırlığı ve Danışmanlık:  İnovatif Bir Restoran İş Fikri ve Planı Hazırlığı

III

14

Proje Sunumu: İnovatif Bir Restoran İş Fikri ve Planı Sunumu

III

15

Final Sınavı

I- III

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

X

X

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

X

X

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

X

X

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

X

 

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

X

 

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

b

X

X

X

c

X

X

X

d

 

 

 

e

 

 

 

f

 

 

X

g

 

 

X

h

 

 

 

i

X

X

X

j

X

X

X

k

X

X

X

l

 

 

 

m