Geri Dön

Genel Turizm

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Dersin Adı :Genel Turizm

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1001

1/1 (Güz)

2

3

2

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Turizm endüstrisinin gelişimi, turistin tanımı ve nitelikleri, turizm katılma nedenleri, turizm talebinin artış sebepleri, turizm piyasası, konaklama işletmeciliği, otelin bölümleri, otellerde yiyecek içecek bölümü, yiyecek içecek işletmeleri turizm işletmeleri, alternatif turizm ve sürdürülebilirlik

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Turizm endüstrisinin gelişimi,
  • Turistin tanımı ve nitelikleri,
  • Turizm katılma nedenleri,
  • Turizm talebinin artış sebepleri,
  • Turizm piyasası,
  • Konaklama işletmeciliği,
  • Otelin bölümleri,
  • Otellerde yiyecek içecek bölümü,
  • Yiyecek içecek işletmeleri
  • Turizm işletmeleri,
  • Alternatif turizm ve sürdürülebilirlik

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

I.Turizm Endüstrisinin Gelişimini kavrar.

II.Turistin tanımını yapar ve niteliklerini öğrenir.

III.Turizme katılma nedenlerini sayar.

IV.Turizm talebinin artış sebeplerini kavrar.

V.Turizm piyasasını bilir. 

VI.Konaklama işletmeciliğini anlar.

VII.Otelin bölümlerini sayar

VIII.Otellerde yiyecek içecek bölümünün yönetimini kavrar

IX.Yiyecek içecek işletmelerini öğrenir

X.Turizm işletmelerini sayar

XI.Alternatif turizm ve sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olur

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

Her bir öğrenci tercih bir turizm destinasyonu seçerek bu destinasyon hakkında tur önerileri, görülmesi gerekli yerler ve turistik değerleri içeren bir sunum yapacaktır.

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

40

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

60

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

2

26

Yıl İçi Sınavları

1

10

10

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

8

2

16

Dönem Ödevi Projesi

 

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

1

10

10

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

15

15

Toplam İşyükü

 

 

77

Toplam İşyükü/25

 

 

3,08

Ders AKTS Kredisi

 

 

3

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin tanıtımı, Turizm Kavramına Genel Bir Bakış ve İlgili Kavramlar

 

2

Turizm Endüstrisinin Gelişimi

I

3

Turistin Tanımı ve Nitelikleri

II

4

Turizm Katılma Nedenleri

III

5

Turizm Talebinin Artış Sebepleri

IV

6

Turizm Piyasası

V

7

Konaklama İşletmeciliği: Konaklama işletmesi türleri, nitelikleri ve işlevleri

VI

8

Vize Sınavı

I-VI

9

Otelin Bölümleri

VI

10

Otellerde Yiyecek İçecek Bölümü

VII

11

Yiyecek İçecek İşletmeleri

VIII

12

Turizm İşletmeleri: Seyahat, ulaştırma, rekreasyon

IX

13

Alternatif Turizm ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilirlik kavramı, çevre duyarlılığı ve mavi bayrak kavramları, alternatif turizmin özellikleri, etkileri ve Türkiye’deki örnek destinasyonlar. Alternatif turizm türleri(inanç, kültür, spor, dinlenme, eğlence, sağlık, av, kongre, macera vb.)

X

14

Sunum Haftası

 

15

Final Sınavı

I-X

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

X

 

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

 

 

 

 

 

X

X

 

 

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

c

 

 

 

 

X

 

 

 

X

X

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

X

X

 

 

X

 

g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

j

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

k

X

X

 

 

X

X

X

 

 

X

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m