Dersin Adı : Gemi Aşçılığı ve Kamara Hizmetleri
|
Derece: Ön Lisans
|
Kodu
|
Yıl/Yarıyılı
|
Kredisi
|
AKTS Kredisi
|
Ders Uygulaması, Saat/Hafta
|
Ders
|
Uygulama
|
Laboratuvar
|
GA1014
|
1/2 (Bahar)
|
2
|
3
|
2
|
-
|
-
|
Bölüm
|
Gemi Aşçılığı
|
Dersin veren Öğretim Üyesi
|
|
İletişim Bilgileri
|
|
Görüşme Saatleri
|
|
Ders Notları için web adresi
|
www.pirireis.edu.tr
|
Dersin Türü
|
Zorunlu
|
Dersin Dili
|
Türkçe
|
Dersin Önkoşulları
|
|
Dersin mesleki bileşene katkısı, %
|
Temel Bilim
|
Temel Mühendislik
|
Mühendislik Tasarım
|
İnsan ve Toplum Bilim
|
10
|
|
|
90
|
Dersin İçeriği
|
Gemilerde mutfak ve aşçının önemi, gemi mutfağında gıda emniyeti, prosedürler, gemi aşçılarının temel beceri ve mesleki özellikleri, kamara hizmetleri temel kavramları ve işlevleri; kamara hizmetleri yönetimi ve fonksiyonları, kullanılan teknoloji, süreç ve teknikler, kamara hizmetleri personelinin görev ve sorumlulukları, kamaraların hazırlanılması; kamaraların temizliği ve kontrolü, konuk istekleri, yatlarda ve gemilerde rezervasyon, transfer, yiyecek içecek hizmetleri, hizmet kalitesi
|
Dersin Amacı
|
Öğrencileri, gemilerde ikram hizmetleri elamanı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;
- Gemiler ve yatlarda organizasyon şeması
- Gemi mutfaklarındaki prosedürler
- Deniz kirliliğine karşı aşçının sorumlulukları
- Gemi mutfaklarında emniyet
- Gemi mutfağı malzemelerine ilişkin işlemler,
- Gemi ve yatlar için menü oluşturma
- Kamara hizmetlerine ilişkin süreç ve uygulamalar
|
Dersin Öğrenme
Çıktıları
|
Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:
- Genel olarak yat ve gemiler hakkında genel bilgiye sahip olur.
- Gemilerde ve yatlarda ast üst ilişkilerini bilir.
- Gemilerde ve yatlarda müşteri ilişkileri, pansiyon ve konaklama tipleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Gemilerde ve mutfaklarda gıda emniyeti, hijyen kuralları, iş güvenliği, deniz kirliliğine yönelik uyulması gereken kurallar hakkında görev ve sorumluluklarını bilir.
- Gemi mutfağında malzeme ve stok kontrolü yapabilir.
- Gemilerde ve yatlarda mürettebat ve müşteriler için menü planlayabilir ve hazırlayabilir.
- Kumanya siparişi hazırlayabilir.
(VIII)Örnek bir gemi mutfağı incelemiş olur.
- Kamara hizmetlerini öğrenir
- Yat ve kamara hizmetlerine ilişkin süreç, uygulama ve teknoloji hakkında bilgi edinir.
|
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
|
|
Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer
|
|
Eş dönemli koşul
|
|
Ders Kitabı
|
|
Diğer Kaynaklar
|
|
Ödevler ve Projeler
|
|
Laboratuvar Uygulamaları
|
|
Bilgisayar Kullanımı
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|