www.pirireis.edu.tr sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI
PROGRAM HAKKINDA
Bilgisayar programcılığı programının amacı, mezunlarını değişik amaçlara yönelik olarak donanım ve yazılım sistemlerinin tasarlanıp, oluşturulması ve geliştirilmesi, çeşitli enformatik bilginin yapılandırılması işlenmesi ve yönetilmesi görevlerine hazırlamaktır. Ayrıca mezunlara denizcilik şirketleri, limanlar ve tersanelerde deniz ve liman işletmelerinin bilişim birimlerinde çalışabilmek için gerekli donanımlar da kazandırılır. Mezunlar Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Program Teknikerliği ya da Yazılım Geliştirme Uzmanlığı ve benzeri pozisyonlarda çalışabileceklerdir.
Akademik eğitimin ilk döneminde öğrenciler Matematik dersinin yanı sıra Programlamanın Temelleri, Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Web Tasarımı gibi bilgisayar derslerini alırlar. Bu dersleri takiben aldıkları Nesneye Dayalı Programlama, Veri Yapıları ve Algoritmalar, Veritabanı Yönetim Sistemleri, Görsel Programlama, Sistem Analizi ve Tasarımı, Grafik Animasyon ve İşletim Sistemleri gibi dersler sayesinde konularında uzmanlaşırlar. Bunun yanı sıra denizcilik sektörüyle ilişkili Lojistik Bilişimi, Deniz Teknik İşletmeciliği ile Liman İşletmeciliği ve Yönetimi gibi dersler ile de denizcilik şirketleri, limanlar ve tersanelerde deniz ve liman işletmelerinin bilişim birimlerinde çalışabilmek için gerekli ön bilgileri edinirler. Program başarı ile tamamlandığında öğrenciler Bilgisayar Programcısı, Bilgisayar Program Teknikeri ya da Yazılım Geliştirme Uzmanı olur. Öğrencilerimiz gerekli eğitim başarısını gösterdikleri takdirde dikey geçişle lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.
MİSYON
“ATATÜRK İlke ve İnkılapları doğrultusunda; Dünya Kalitesi ve Standartlarında eğitim, öğretim vererek, araştırma yaparak 21. Yüzyılın küresel rekabet ortamının gerekli kılacağı meslek ve iletişim becerilerine sahip; Dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikte, mükemmel eğitilmiş; Öğrenmeyi öğrenen, özgür düşünebilen, yaratıcı, ekip çalışması yapabilen, girişimci, kendini sürekli olarak geliştirmeyi öğrenmiş, araştırma yeteneklerini geliştirmiş, Çağdaş, köklü ve kültürlü, insanı seven ve sayan, Sosyal sorumluluk ve yurttaşlık bilincine sahip gençler yetiştirilmesi, ayrıca;
Ülkemiz insanına doğrudan katkıda bulunacak ulusal ve uluslararası düzeyde projelerin geliştirilmesini; Çağdaş Eğitim Programlarının uygulanması, bu programları belirli sayıdaki sosyal, kültürel ve insan bilimleri programları ile desteklenmesi ve açtığı her program örnek alınan bir üniversite olunmasını hedeflemektedir.
VİZYON
Dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim vermek, araştırma yapmak ve küresel rekabet ortamında; mesleki ve akademik eğitim arasında sinerji yaratmaktır.
KAZANILAN DERECE
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, “PRÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Diploması” almaya hak kazanmaktadırlar.
KAZANILAN DERECENİN SEVİYESİ
Bu program, ön lisans seviyesinde (Seviye 5) öğrenim veren bir programdır.
KAZANILAN DERECE GEREKLİLİKLERİ VE KURALLAR
Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar Piri Reis Üniversitesi Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır. Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, herhangi bir dersten; FF, FD harfi olmayan ve GNO’su 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği krediyi sağlayan ve staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANIMLANMASI
Birinci yarıyıla kayıt yaptıran öğrencilerden daha önce YÖK tarafından denkliği kabul edilen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş olanlar, o yükseköğretim kurumunda alıp başarılı oldukları dersler için, kayıt yenileme haftasından en geç bir hafta önce Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü’ne not belgesi (Transkript), ders içerikleri ve dilekçe ile müracaat ederek ilgili derslerden muafiyet talebinde bulunmaları gerekmektedir. Eşdeğer ve kredisi uygun görülen derslere “Denizcilik Meslek Yüksekokul Yönetim Kurulu” tarafından inceleme yapılarak muafiyet verilir. Öğrenciler, muaf oldukları derslerin toplam kredi yükünü geçmeyecek şekilde, ders alma kurallarına uygun olarak bir üst yarıyıldan ders alabilirler.
KAYIT KABUL ŞARTLARI
Lise veya dengi bir öğretim kurumundan mezun öğrenciler, ÖSYM Kılavuzunda belirtilen esaslar dahilinde yeterli puanı almak kaydıyla veya meslek liselerinden mezun olanlar için belirtilen özel yerleştirme uygulamasından yararlanmak kaydıyla üniversitemizde ön lisans öğrenimi görmeye hak kazanırlar.
PROGRAM TANIMI
Bilgisayar programcılığı ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) mezunlarını değişik amaçlara yönelik olarak donanım ve yazılım sistemlerinin tasarlanıp, oluşturulması ve geliştirilmesi, çeşitli enformatik bilginin yapılandırılması işlenmesi ve yönetilmesi görevlerine hazırlamaktır. Ayrıca mezunlara denizcilik şirketleri, limanlar ve tersanelerde deniz ve liman işletmelerinin bilişim birimlerinde çalışabilmek için gerekli donanımlar da kazandırılır. Mezunlar Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Program Teknikerliği ya da Yazılım Geliştirme Uzmanlığı ve benzeri pozisyonlarda çalışabileceklerdir.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (ÇIKTILARI)
a. Temel düzeydeki Matematik ve Mühendislik kavramlarıyla problemleri analiz etmek
b. Temel bilgisayar kullanımı bilgisini edinmek, mesleği için gerekli yazılım ve donanım araçlarını kullanmak
c. Algoritmik düşünmek ve yazılım planlamasında bu yetisini kullanmak
d. Mesleki problemleri tanımlamak ve çözme becerisi edinmek
e. Güncel yazılım dillerini kullanarak yazılım geliştirmek
f. İnternet teknolojileriyle yazılım tasarlayabilmek, kodlayabilmek ve sunucu ve istemci tabanlı programlar geliştirebilmek
g. Veritabanı tasarlamak ve veritabanıyla bağlantılı programlar geliştirmek
h. Bilgisayar alt donanımını oluşturan bileşenlere ait temel elektrik ve elektronik bilgisi edinmek
i. Edindiği programlama bilgisini Denizcilik alanına uygulayabilmek
j. Bir yazılımın analizi, tasarlanması, planlanması, kodlanması ve raporlanmasında görev alabilmek. Mesleğinde proje üretme çalışmalarında yönetsel olmayan görevlerde çalışabilmek
k. Bilgisayar ağları hakkında genel bilgiye sahip olmak
l. Bilgisayar işletim sistemlerinin temelleriyle ilgili bilgiye sahip olmak
m. Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi edinmek
n. Bağımsız davranma, sorumluluk alma, karar verme ve yaratıcılık becerilerini kazanmak
o. Yaşam boyu öğrenmenin gereğini algılamak, gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirme becerisini edinmek
p. Mesleki ve etik sorumlulukları kavramak
r. Ana dilinde ve yabancı dilde mesleğiyle ilgili yazılmış teknik belgeleri okuyabilmek, anlayabilmek, yazılı ve sözlü iletişim kurabilmek
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ve Program Yeterlilikleri İlişkisi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi
(TYYÇ, 5. Düzey, Ön Lisans Eğitimi)
Program Yeterlilikleri
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
r
Bilgi
Kuramsal
Uygulamalı
Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
X
Beceriler
Kavramsal-Bilişsel/
1.Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
2.Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.