Geri Dön

Proje Yönetimi

 

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

 

Dersin Adı : Proje Yönetimi

Derece: Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

UIT 305

     1/ 2(güz)

3

5

3

0

0

Bölüm

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK VE TİCARET

Dersin veren Öğretim Üyesi

Doç.Dr. Batuhan KOCAOĞLU

İletişim Bilgileri

e-mail: bkocaoglu@pirireis.edu.tr

Görüşme Saatleri

Pazartesi 09:30- 11:30

Ders Notları için web adresi

http://pruonline.pirireis.edu.tr/

Dersin Türü

 Seçmeli

Dersin Dili

İngilizce

Dersin İçeriği

Bu ders, öğrencilere, yazılım geliştirme, bilgi teknolojisi, inşaat, kamu, ilaç, imalat ve Ar-Ge gibi çok çeşitli endüstrilerdeki projeleri nasıl başarıyla yönetebileceklerini anlamalarına yardımcı olacak teorik kavramlar, uygulamalar, en yeni teknoloji kavramları, çeşitli araçlar, süreçler ve pratik bakış açısı sunmaktadır. Temel proje yönetim terminolojisi, projelerin diğer rutin süreçlerden farklılıkları,  proje adımları ile bilgi alanları çerçevesinde başlatma, planlama, uygulama, izleme ve kontrol ve kapatma süreçleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Amacı

İş yaşamında pek çok proje farklı nedenlerden dolayı, başarısızlıkla sonlanmaktadır. Bu alanda başarı elde etmek için, farkındalık ve bilimsel yöntemler kullanmak artık kaçınılmazdır.  Bu derste projelerinin hangi aşamalardan geçerek ele alınması gerektiği metodolojiler çerçevesinde aktarılarak, öğrenciye projelerinde yer alacak düzeyde gerekli bilgi ve yeterliğin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda; temel proje yönetim terminolojisi, projelerin diğer rutin işlerden farklılıkları, ile proje yönetimi bilgi alanları da ele alınacaktır. Öğrenciler MS Project programını çeşitli safhalarda kullanarak, projelerinin yönetimi konusunda yetkinlik kazanacaktır.

 

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Proje Yönetimi UIT305 başarıyla geçen öğrenciler için kazanımlar

  1.  Bir projenin ne olduğunu anlamak, örnekler verip ve çeşitli endüstrilerle ilgili çeşitli projeleri anlamak, projeleri sınıflandırmak. Projelerde otorite, güvenilirlik, sorumluluk ve hesap verebilirliği tanımlamak ve proje yönetim ofisi ile birlikte çalışmayı ve bunların nasıl işlediğini anlamak. Bireyleri ve proje ekibi rollerini anlamak ve proje ekipleri kurabilmek.
  2. Proje sürecini ve işletmelerin müşteri memnuniyetine yönelik bu süreçleri benimsemesinden nasıl yararlandığını tanımlayabilmek. PMBOK® proje yönetim süreçlerini anlamak.
  3.  Projeleri seçip ve önceliklerini belirleyebilmek, bir proje tüzüğü yapabilmek, bir proje yöneticisi ve proje ekibi seçmek, paydaşları tanımlayabilmek ve paydaş analizi yapmak, bir projeye ilişkin gereklilikleri toplamak, bir proje kapsamı hazırlamak ve yazmak. Bir projenin planlama sürecini yönetebilmek, bir projenin iş kırılım yapısını (WBS), sözleşmeleri ve satınalma yönetimini anlamak
  4. Proje risklerinin niceliksel veya nitel değerlerini belirlemek  ve bunlara öncelik vermek. Bu tür riskleri azaltacak planlar sunabilmek. Kalite uzmanları tarafından görüldüğü gibi proje kalite yönetimini yapabilmek ve projelerdeki performansın nasıl ölçüleceğini belirlemek. Bir proje denetim sürecini uygulayabilmek, projeleri kapatıp ve bir post-implementasyon sürecini uygulamak. Müşteriler, organizasyonlar, proje yöneticisi ve proje ekibi için başarı değişkenlerini tartışabilmek.
  5. Proje ağlarını çizelgelemek ve oluşturmak, projelerde boşluğu belirlemek. Bilgisayar yazılımını kullanım. Bir projede kaynakları planlamak ve tahsis etmek, maliyetleri tahmin etmek ve bütçelendirmek.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

1:Anlatım, 2: Soru-cevap, 3:Tartışma, 4:Vaka

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

-

Eş dönemli koşul

-

Ders Kitabı

Project Management: Process, Technology and Practice, 1st Edition, Ganesh Vaidyanathan, (2013),  Pearson

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

Öğrencilere, dersin gelişimini takip etmelerini ve sınavlara hazırlanmalarını sağlamak amacıyla çözümleri istenen problemlerden oluşan çalışma soruları ve dersin kitabından okuma bölümleri verilecektir. Ayrıca, dönemin sonunda sunulmak üzere, “Proje yönetimi araçları” başlıklı farklı konularda projeler verilecektir.

Laboratuar Uygulamaları

-

Bilgisayar Kullanımı

Ms Project uygulama  haftalarında, laboratuarda bilgisayar kullanılacaktır

Other Activities

Kısa sınavlar ders konularına paralel olarak, rassal  haftalarda yapılacaktır.

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

13

05

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

1

05

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

20

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

40

TOPLAM

 

100

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Giriş /

I

2

Projeler ve Proje Yönetimi (ch01)

I

3

Süreç ve Metotlar (ch02)

II

4

Proje Başlangıcı (ch04) / vaka

II

5

Proje Planlama (ch05) / Risk yönetimi (ch06)

III

6

Proje Organizasyon Yapısı (ch11)

III,IV

7

Kaynaklar, Maliyetlendirme ve Kontrol (ch09)

 

8

Proje Çizelgeleme (ch08)

V

9

ARA SINAV

V

10

Yazılım

IV, III

11

Yazılım

III, IV

12

Kalite, Performans ve Değer (ch07) / Öğrenci sunumları

III, IV

13

Proje Kapanışı (ch10) / Proje Başarısı (ch12) / Öğrenci sunumları

III, IV

14

Tekrar / Öğrenci sunumları

 

 

 

 Dersin ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK VE TİCARET Programlarıyla İlişkisi

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Uluslararası işletmecilik ve ticarete temel teşkil eden disiplinlerden (iktisat, işletme, hukuk) faydalanabilmek ve bu disiplinlerin temel bilgilerine sahip olmak.

 

 

 

b

Uluslararası işletmecilik ve ticaret alanındaki verileri, kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilmek ve yorumlayabilmek.

 

 

 

c

Uluslararası ekonomik ve ticari gelişmeleri analiz edebilmek, örgüt içerisinde görev aldığı konularda sorunları tanımlamak, görüş bildirmek ve çözüm yolları sunma becerisi kazanmak.

 

 

 

d

Uluslararası rekabetin gereklerini ve farklı ülkelerin kendine özgü işletme uygulamalarını kavrayabilmek.

 

 

 

e

Uluslararası (tüketici ve sanayi malları) pazarlarının gerekliliklerinin tamamen farkında olarak finans, yönetim, üretim ve pazarlama konularında, özellikle de uluslararası iş çevrelerini etkileyen kriz dönemlerinde strateji geliştirebilmek ve karar verebilmek.

 

 

 

f

Alınacak kararların ve uygulanacak projelerin süreçlerini ve sonuçlarını öngörebilmek, sebep – sonuç ilişkilerini göz önünde bulundurabilmek ve stratejik yaklaşım geliştirebilmek.

 

 

 

g

Kendini alanında sürekli iyileştirmeye odaklı, sorumluluk alabilen ve yenilikçi olabilmek.

 

 

 

h

Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren bir yönetici ve girişimcide bulunması gereken liderlik ve yönetim yetkinliklerine sahip olabilmek.

 

 

 

i

Takım çalışmasına yatkın olmak ve diğer alanlardaki uzmanlarla mesleki paylaşıma ve etkileşime dayalı yatay ve dikey iletişim kurabilmenin yanında kültürlerarası iletişim yeteneğine sahip olmak.

 

 

 

j

Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek.

 

 

 

K

Bilgisayar kullanımının yanında uluslararası ticari operasyonlar ve veri analizlerinde kullanılan bilgi sistemleri ve yazılımları kullanabilme becerisini kazanabilmek.

 

 

 

L

En az Avrupa Dil Portföyü Bağımsız Kullanıcı kapsamında B2 düzeyinde İngilizce bilgi sahibi olmak ve bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilmek.

 

 

 

m

Uluslararası ticaretin çeşitli alanlarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun ve sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmek.

 

 

 

 

 

 

 

 

         1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

 

Düzenleyen

Doç.Dr. Batuhan KOCAOĞLU

 

Tarih

07.06.2017

İmza