Geri Dön

Gemilerde Mutfak Yönetimi

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

  Ders Katalog Formu

Dersin Adı : Gemilerde Mutfak Yönetimi

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

GA2010

2/2(Bahar)

2

3

2

0

-

Bölüm

Gemi Aşçılığı

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Gemi mutfağında yönetim ve denetleme, ISM kod, ISPS kod, malzeme ve ekipman kontrolü, stok yönetimi, atık yönetimi, kriz yönetimi, risk değerlendirme, iletişim ve liderlik.

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Mutfak yönetimi
  • Stok yönetimi
  • Envanter
  • Atık yönetimi
  • Kriz yönetimi
  • Risk değerlendirme
  • Liderlik
  • ISM ve ISPS kod

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Mutfak yönetimine hakim olur
  2. Genel olarak envanter işlemlerini bilir ve stok kontrolü sağlayabilir
  3. Atık yönetimi hakkında bilgi sahibi olur
  4. Kriz ve risk konularında değerlendirme yapabilir
  5. Liderlik vasıfları kazınır
  6. ISM ve ISPS kodu öğrenir

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

 

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

40

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

1

20

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

TOPLAM

 

%100

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Yönetim kavramları

I

2

Yönetim Fonksiyonları

I

3

Yönetim Fonksiyonları

I

4

Stok Yönetimi

II

5

Stok Yönetimi

II

6

Envanter İşlemleri

II

7

Cost Kontrol

II

8

Vize Haftası

I,II

9

Atık Yönetimi

III

10

Kriz Yönetimi

IV

11

Risk Değerlendirme

IV

12

Liderlik ve İletişim

V

13

ISM Kod

VI

14

ISPS Kod

VI

15

Final Sınavı

III, IV, V,VI

Dersin  Programla İlişkisi

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

X

 

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

X

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

X

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

X

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

X

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

X

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

X

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam