Geri Dön

Modern Türk Mutfağı

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

Ders Katalog Formu

Dersin Adı :Modern Türk Mutfağı

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

GA2005

2/1(Güz)

3

5

1

4

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar

Dersin Amacı

Öğrencileri, turizm endüstrisinde İkram Hizmetleri elamanı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Yöresel Mutfaklar

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Türk mutfak tarihini bilir.
  2. Türkiye’nin her bölgesinden yöresel lezzetleri bilir ve hazırlayabilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum, ödev

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

Eğitim Mutfağı

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

  • Halıcı, N., Türk Mutfağı, 2009, Oğlak Yayıncılık, İstanbul. Yardımcı Ders Kitapları: Tezcan, M., Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, 2000, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
  • Gürsoy, D. Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları
  • Gezmen Karadağ M., Çelebi F. Ertaş Y., ŞANLIER N., Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler, Detay Yayıncılık

Diğer Kaynaklar

  • Halıcı, N., Akdeniz Bölgesi Yemekleri, Arı Basımevi
  • Halıcı, N., Ege Bölgesi Yemekleri, Ankara Güven Matbaacılık
  • Halıcı, N., Karadeniz Bölgesi Yemekleri, Gür-Ay Ofset Matbaacılık
  • Halıcı, N., Güneydoğu Anadolu Yemekleri, Arı Ofset Matbaacılık San.

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

 

 

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

2

60

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

5

70

Yıl İçi Sınavları

 

 

 

Kısa sınav

 

 

 

Ödev

1

3

3

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

 

Laboratuvar çalışması

10

4

40

Uygulama

1

2

2

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

10

10

Toplam İşyükü

 

 

135

Toplam İşyükü /25

 

 

135/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

5

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Mutfak Tarihine Giriş; Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı

I

2

Akdeniz Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

3

Akdeniz Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

4

Ege Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

5

Ege Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

6

Marmara Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

7

İç Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

8

Vize Haftası

I, II

9

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

10

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

11

Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

12

Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

13

İç Anadolu Bölgesi Yöresel Lezzet Uygulaması

II

14

Uygulama Sınavı

II

15

Final Sınavı

I, II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

X

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

X

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

X

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

X

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

 

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

b

 

X

c

 

 

d

X

X

e

 

 

f

 

X

g

 

 

h

X

X

i

X

X

j

X

X

k

 

 

l

 

X

m