Geri Dön

Mutfakta İş Sağlığı ve Güvenliği

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

ı Ders Katalog Formu

Dersin Adı : İçecek Bilimi ve Önoloji

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA 2003

2/1 (Güz)

2

3

1

2

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

  • Alkollü ve Alkolsüz İçecekler, Kahve, Çay, Önoloji, Soft içecekler, Bira, Spiritler, kokteyller, yiyecek-içecek eşleştirmesi, İçeceklerin sunum teknikleri

Dersin Amacı

  • İkram hizmetleri öğrencilerini içecekler ve şarap bilimi hakkında hem pratik hem teorik anlamda bilgiyle donatmaktır.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. İçeceklerin sınıflandırmasını öğrenir.
  2. Kahve hakkında hem kültürel hem pratik anlamda donanımlı olur.
  3. Çay hakkında hem kültürel hem pratik anlamda donanımlı olur.
  4. Şarap bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunum şekillerini öğrenir.
  6. Yemeklerin içeceklerle eşleştirilmesinde doğru kararlar verir.
  7.  Dünyaca ünlü kokteyllerin isimlerini ve yapımlarını öğrenir.

(VIII)Spiritler hakkında bilgi sahibi olur.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

 

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

3

30

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Alkollü ve Alkolsüz içeceklerin sınıflandırılması ve kültürel altyapısı

I

2

Çay ve kahve kültürü, çeşitleri, özellikleri, hazırlanması ve sunumu

II, III

3

Soft içecekler (Soft drinks)

III

4

Şarap tarihine ve kültürüne giriş, Şarabın temelleri

IV

4

Önoloji, şarabın sınıflandırılması, kimyası, üretim aşamaları

IV

5

Şarap Teknolojisi

IV

6

Şarapla ilgili çeşitli terminolojiler, şarap stilleri, Dünyada ve Türkiye’de şarap kültürü

IV

7

Şarap ve yemek eşleşmesi (Food and wine pairing) ve şarap tadım yöntemleri

IV, VI

8

Vize Sınavı

I-II-III-IV

9

Biranın tarihine ve kültürüne giriş

V

10

Distile edilmiş içkiler;  Spiritler (çeşitleri ve özellikleri )

V, VIII

11

Kokteyller, çeşitli uluslar arası kokteyller  (yapımı, sunumu, çeşitleri ve özellikleri)

V, VII, VIII

12

Yiyeceklerle eşleştirme (foodpairing) ve içeceklerin yemeklerde kullanılması

V-VI

13

İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri

V

14

Bar aperatifleri hazırlama ve Bar Show

V, VI

15

Final Sınavı

I-V

Dersin Programla İlişkisi

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

X

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

X

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam