Geri Dön

Kalite Yönetimi Sistemleri

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Kalite Yönetim Sistemleri

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA 1018

1/2 (BAHAR)

2

3

2

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

Seçmeli

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Kalite ve Hizmet Kavramları, Kalite Yaklaşımları, Kalite Yönetim Sistemler, Hizmet Kalitesi

Dersin Amacı

Öğrencileri, turizm endüstrisinde ikram hizmetleri elamanı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

 

  • Kalite ve hizmet kavramı,
  • Kalite Yönetim Sistemleri ve Teknikleri
  • ISO,
  • Hizmet Kalitesi

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Kalite ve hizmet kavramını bilir
  2. Kalite yaklaşımlarını bilir
  3. TKY hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Kalite kontrol yöntemlerini bilir.
  5. ISO standartlarına hakim olur.
  6. Hizmet kalitesi geliştirme yöntemlerini bilir ve hizmet kalitesi ölçüm tekniklerini öğrenir..

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum, ödev

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

40

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

60

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

2

28

Yıl İçi Sınavları

1

      10

10

Kısa sınav

2

5

10

Ödev

 

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

10

10

Laboratuvar çalışması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

20

20

Toplam İşyükü

 

 

78

Toplam İşyükü /25

 

 

78/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

3

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin tanıtımı, Derse Genel Bir Bakış ve İlgili Kavramlar

 

2

Genel olarak kalite ve hizmet

I

3

Kalite konusunda başlıca yaklaşımlar

II

4

Kalite güvencesi ve kalite geliştirme

II

5

Tam zamanında üretim

II

6

Toplam kalite yönetimi

III

7

Turizm işletmelerinde kalite geliştirmede kullanılan araştırma ve teknikler

III

8

VİZE SINAVI

IV

9

Kalite Kontrolde geleneksel yöntemler

I, II, III, IV

10

Kalite kontrolde yeni yöntemler

IV

11

ISO kalite sistemleri 

V

12

ISO kalite sistemleri

V

13

Hizmet kalitesinin sağlanması ve geliştirilmesi

VI

14

Hizmet kalitesinin ölçülmesi

VI

15

FİNAL

IV, V, VI

 

 

 

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

X

 

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

X

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

X

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

İkram hizmetlerinin tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

X

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

 

X

I

II

III

IV

 

 

V

 

 

VI

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

X

b

X

X

X

X

X

X

c

X

X

X

X

X

X

d

 

 

 

 

 

 

e

 

 

X

 

 

 

f

 

 

 

 

 

 

g

 

 

X

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

 

j

X

X

X

 

 

X

k

 

 

 

X

X

 

l

X

 

 

X

X

 

m

 

 

X