Geri Dön

Tatlı Yapım Teknikleri ve Ekmekçilik

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

  Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Tatlı Yapım Teknikleri ve Ekmekçilik

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

GA1012

1/2 (Bahar)

2,5

5

1

3

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

 

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

 

 

 

100

Dersin İçeriği

Tatlı Yapım Teknikleri ve Çeşitli Ekmek Yapım Süreçleri

Dersin Amacı

Öğrencileri, gıda endüstrisinin çeşitli mecralarında aşağıdaki konular hakkında yetkinlik kazandırmak:

  • Uluslararası Tatlıların Yapım Teknikleri
  • Tatlı ve Pastane Sektörünün Temel Tatlılarının Uygulanması
  • Dünya Mutfağından Örnek Tatlılar
  • Ekmek Yapım Teknikleri ve Uluslararası Ekmek Çeşitlerinin Uygulanması

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Tatlı çeşitleri ve tatlı yapım tekniklerini bilir
  2. Sütlü tatlılar, tahıl tatlıları, meyve tatlıları, hamur tatlıları yapabilir.
  3. Çeşitli butik kurabiyeler ve kekler hazırlayabilir ve süsleyebilir.
  4. Dondurma yapabilir.
  5. Şerbet ve şurup hazırlayarak, özel sunumlar gerçekleştirebilir.
  6. Dünya mutfağından popüler tatlılar hazırlayabilir.
  7. Ekmekçilik hakkında teknik bilgilere sahip olur ve çeşitli ekmek çeşitleri hazırlayabilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum, ödev

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

Eğitim Mutfağı

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

20

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

2

                        40

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

TOPLAM

 

%100

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

1

14

Yıl İçi Sınavları

1

2

                   2

Kısa sınav

 

 

 

Ödev

2

30

60

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

 

Laboratuvar çalışması

 

 

 

Uygulama

14

3

42

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

5

5

Toplam İşyükü

 

 

123

Toplam İşyükü /25

 

 

123/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

4,92

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Genel İçerik Bilgisi ve Değerlendirme Kriterleri

VII

2

Mise en Place

VII

3

Temel Hamurlar

I, II,VI, VII

4

Mayalı Ekmekler

I, II, VI, VII

5

Düz Ekmekler, Krakerler ve Rollar

I, III, VI, VII

6

Kurabiyeler

                     I, III, VI, VII

7

Tartlar, Pie’lar

I, III, VI, VII

8

Vize Haftası

                   I, III, VI, VII

9

Tea cakes, Pound cakes, Muffins ve Diğer hızlı ekmekler (Quick Breads)

I, III, VI, VII

10

Decorated cakes (Cheesecakes v.b.)

I, III,V, VI, VII

11

Dondurma ve Sorbeler

IV, VI

12

Pudding ve Custardlar

I, II, VI

13

Muslar (Mousses), Charlotte’lar ve Bavarian Creams

I, II, VI

14

Soslar, Şerbetler ve Dolgular (Sauces, Syrups and Fillings), Şerbetli Tatlılar

I, II, VI

15

Final Sınavı

I, II, III, IV, V, VI, VII

 

Dersin İkram Hizmetleri Programıyla İlişkisi

 

 

 

Level of   Contribution

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

X

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

X

 

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

X

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

X

 

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

 

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

X

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

 

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

Programın Öğrenme

Çıktıları

 

a

 

 

 

 

 

 

 

 

b

X

X

X

X

X

X

X

 

c

X

X

X

X

X

X

X

 

d

X

X

X

X

X

X

X

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

 

 

 

g

 

 

 

 

 

 

 

 

h

X

X

X

X

X

X

X

 

i

 

 

 

 

 

 

 

 

j

 

 

 

 

 

 

 

 

k

 

 

 

 

 

 

 

 

l

X

X

X

X

X

X

X

 

m