Geri Dön

Menü Planlama

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı :Menü Planlama

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1010

1/2 (Bahar)

3

5

3

0

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

 Menü ön hazırlıkları yapılması, yemeklerin reçetelerini oluşturmak, içecek menüleri oluşturmak ve özel menüleri oluşturmak, ürün porsiyon maliyetini hesaplama, satış fiyatını oluşturma, menü kartı ön hazırlığı yapmak ve menü kartları hazırlamak.

Dersin Amacı

Öğrencileri, turizm endüstrisinde ikram hizmetleri elamanı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

 

  • Menüye ilişkin temel kavramlar
  • Menü planlama, menü maliyeti hesaplama ve menü kartı oluşturma
  • Çeşitli gruplara göre menü planlama,
  • Menülerin yönetimi ve denetimi

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Menü kavramı ve menü özelliklerini, menü çeşitlerini bilir.
  2. Menü planlaması yapabilir.
  3. Menü kartı ve reçete oluşturabilir.
  4. Menü kalemlerinin maliyetini hesaplayabilir.
  5. Değişik menü tiplerini birbiriyle karşılaştırabilir.
  6. Menü yönetim ve denetim etmenlerini karşılaştırır.
  7.  Maliyet kontrol yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına karar verir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum, ödev

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

Diğer Çalışmalar

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

2

10

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

10

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

3

42

Yıl İçi Sınavları

1

      20

20

Kısa sınav

2

10

20

Ödev

 

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

24

24

Laboratuvar çalışması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

20

20

Toplam İşyükü

 

 

94

Toplam İşyükü /25

 

 

126/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

5

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Menü Kavramı, Menü Çeşitleri, Menü Ön Hazırlıklarının Yapılması

I

2

Menüde Malzeme ve Ön Hazırlık

I

3

Menüde Planlama ve Reçete Oluşturma

II

4

Menüde Sınıflama, Yiyecek Ve İçecek Menüleri Oluşturmak

III

4

Menüde Güncelleme, Menü Kartları Hazırlamak

III

5

Menüde Üretim

III

6

Menüde Gıda Güvenliği

IV

7

Vize Sınavı

I, II, III, IV

8

Menüde Uyum ve Sofra

IV

9

Menüde Maliyet ve Satış

III

10

Menüde Maliyet Kontrolü

II

11

Menüde Değerlendirme

VI

12

Menüde Tasarım

VI, VII

13

Menüde Pazarlama

V

14

Çeşitli Gruplara Yönelik Menülerin Hazırlanması

III, V

15

Final Sınavı

III, IV, V, VI, VII

 

 

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

 

X

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

X

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

X

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

 

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

 

 

b

X

X

X

X

X

 

 

c

 

 

X

X

X

 

X

d

 

 

 

 

 

 

 

e

 

X

 

 

 

X

 

f

 

 

 

 

 

X

 

g

 

 

 

 

 

X

 

h

 

 

 

 

X

 

 

i

X

 

 

 

 

 

 

j

 

 

 

 

 

X

X

k

 

 

 

 

 

X

 

l

 

 

 

X

 

 

 

m