Geri Dön

Yiyecek-İçecek Servisi

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı: Yiyecek İçecek Servisi

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1004

1/2 (Bahar)

1,5

3

1

1

-

Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Servis Tanımı, Serviste Kullanılan Malzemeler, Temel Servis Teknikleri ve Kuver Açma,  Servis Görevlilerinin Özellikleri, Servis Yöntemleri, Ziyafet, Oda ve Kahvaltı Servisi, Konuk Karşılama ve Konuğa Servis, Bar Organizasyonu, İçecekler Ve İçecek Servisi

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemi aşçısı olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

  • Servisin tanımı ve operasyonu ile ilgili kavramlar,
  • Servis görevlilerinin nitelikleri, görevleri ve sorumlulukları,
  • Serviste kullanılan malzemeler,
  • Servise hazırlık ve servis hijyeni,
  • Temel servis teknikleri ve kuver açma,
  • Servis yöntemleri,
  • Ziyafet, oda ve kahvaltı servisi
  • Konuk karşılama ve konuğa servis
  • Bar organizasyonu
  • İçecekler ve içecek servisi teknikleri.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Servis operasyonunu kavrar ve ilgili kavramları bilir,
  2. Servis görevlilerinin nitelikleri, görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olur,
  3. Serviste kullanılan malzemeleri sayar,
  4. Servise hazırlık ve servis hijyenini öğrenir,
  5. Temel servis tekniklerini ve kuver açmayı uygulamalı olarak öğrenir,
  6. Servis yöntemleri
  7. Ziyafet, oda ve kahvaltı servisi
  8. Konuk karşılama ve konuğa servis
  9. Bar organizasyonu
  10. İçecekler ve içecek servisi tekniklerini uygulamalı olarak öğrenir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunu, mutfak uygulaması.

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

1

20

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

13

1

13

Yıl İçi Sınavları

1

10

10

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

1

13

13

Dönem Ödevi Projesi

 

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

13

1

13

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

20

14

Toplam İşyükü

 

 

70

Toplam İşyükü/25

 

 

2,8

Ders AKTS Kredisi

 

 

3

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin tanıtımı, Servis Kavramına Genel Bir Bakış ve İlgili Kavramlar

I

2

Servis Görevlilerinin Nitelikleri, Görevleri ve Sorumlulukları

II

3

Serviste Kullanılan Malzemeler: Teori ve mutfak uygulaması

III

4

Servise Hazırlık ve Servis Hijyeni: Menaj ve servantların servise hazırlanması, masa planlaması, hijyen ve sanitasyon.

IV

5

Temel Servis Teknikleri ve Kuver açma: kuver çeşitleri, temel servis teknikleri.

V

6

Servis Yöntemleri: Servis Yöntemlerinin Ortaya Çıkışı, Servis Yöntemi Şekilleri (Masa Servisi, Büfe Servisi)

VI

7

Ziyafet Servisi ve Hazırlığı: Ziyafetin anlam ve önemi, teori ve mutfak uygulaması

VII

8

Vize Sınavı

I-VII

9

İngiliz Servisi ve Gueridon Servisi: Teori ve mutfak uygulaması

VI

10

Rus Servisi, Amerikan Servisi ve Türk Usulü Servis: Teori ve mutfak uygulaması

VI

11

Konuk Karşılama ve Konuğa Servis: Masa takdimi, mönü kartı takdimi ve sipariş alma, yemek süresince servis, hesap alma işlemleri, konuk ile ilişkiler ve şikâyetleri ile ilgilenme, konuk masasında yemeklerin hazırlanması (flambeler)

VIII

12

Kahvaltı Servisi ve Oda Servisi: kahvaltının anlamı ve önemi, kahvaltı mönüleri( Continental, Türk, İngiliz, Amerikan, kahvaltı servisi ve büfe hazırlığı, oda servisi, odada servis.

VII

13

Bar Organizasyonu: bar tanımı, çeşitleri, organizasyonu, bar araç gereçleri, açılış kapanış uygulamaları, kokteyller.

IX

14

İçecekler ve İçecek Servisi: sıcak, soğuk, alkollü, alkolsüz, mayalı damıtık, Teori ve mutfak uygulaması

X

15

Final Sınavı

I-X

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

 

X

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

 

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

 

X

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

 

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

X

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

 

 

 

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

c

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

f

 

 

X

 

 

 

X

 

X

X

g

 

 

 

X

X

X

X

X

 

 

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

j

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

k

 

 

 

X

X

X

 

X

X

X

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m