Geri Dön

Gıda Bilimi ve Beslenme

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı : Gıda Bilimi ve Beslenme

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

GA1007

1/1 (Güz)

3

4

3

0

-

Bölüm

Gemi Aşçılığı

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

İngilizce

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

100

 

 

 

Dersin İçeriği

Beslenmenin temel öğelerinin fonksiyonları ve içerikleri, yeterli ve dengeli beslenme, menü planlama, temel gıda bilimi

Dersin Amacı

  • Beslenme ile ilgili temel teorik bilgilerin ve kavramların öğrenilmesi
  • Besin öğelerinin genel özelliklerinin kavranması
  • Besin öğelerinin vücuttaki görevlerinin bilinmesi
  • Yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibi olunması
  • Menü planlamada beslenmenin öneminin kavranması ve uygulanması
  • Gıda bilimi (food science) ile ilgili genel terminolojilerin ve bilgilerin öğrenilmesi

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Besleme ve besim ögelerini tanımlar, ve metabolizmadaki işlevlerini bilir.
  2. Canlı fizyolojisindeki sindirim, emilim, taşıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar.
  3.  Yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan sorunlar hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Dengeli beslenmenin kurallarını bilir.
  5. Menü planlamada beslenmenin temel ilkelerini dikkate alır ve menü planlama esasları ile yöntemlerini bilir.
  6. Gıda etiketlerini analiz etmeyi öğrenir.
  7. Gıda biliminin temel esaslarını bilir.

(VIII)Edindiği bilgileri farklı beslenme ihtiyaçlarına göre yemek hazırlarken kullanabilir.

  1. Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir.
  2. Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Ders notları, yansılı sunum

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

                   

 

 

 

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

1

20

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

50

TOPLAM

 

100

 

 

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

3

42

Yıl İçi Sınavları

1

20

20

Kısa sınav

1

10

10

Ödev

 

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

 

Laboratuvar çalışması

 

 

 

Uygulama

 

 

 

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

 

 

 

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

30

30

Toplam İşyükü

 

 

102

Toplam İşyükü /25

 

 

102/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

4,08

 

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Genel İçerik Bilgisi ve Beslenmeye Genel Bakış

I-II

2

Besin öğeleri, (Proteinler)

I

3

Besin öğeleri, (Karbonhidratlar)

I

4

Besin öğeleri, (Yağlar)

I

5

Besin öğeleri, (Vitaminler)

I

6

Besin öğeleri, (Mineraller)

         I

7

Beslenme İle Alakalı Terimlerin Açıklanıp ve Beslenme Kaynaklı Problemlerin Ele Alınması  (Beslenme(Diet), Dengeli Beslenme, Metabolizma, Yetersiz Beslenme, Aşırı Beslenme (Over-Nutrition/Obezite), Gıda Eksikliğinden Oluşan Hastalıklar)

II-III-IV-V

8

Beslenme Kılavuzları (Dietary Guidelines) (Yiyecek Gereksinimlerini Etkileyen Faktörler, Öğünleri Planlama ve Hazırlama, Herkese Uygun Öğünler, Özel Beslenme Türleri (Hamilelik Dönemi, Nekahat Dönemi, Vejetaryenler (Veganlar ve Lakto Vejetaryenler) ), Özel Günlerde Festivallerde, Paketlenmiş Ürünlerde, Snacklerde ve İçeceklerde Beslenme)

  II-III-IX-X

9

Vize Sınavı

 

10

Beslenmedeki yiyeceklerin kompozisyonları ve içerikleri (Süt, et, balık, peynir, yumurta, tereyağı, tahıllar (buğday, pirinç, mısır, yulaf, çavdar), Meyve ve Sebzeler

II-III-IV-V

11

Yemek Pişirme Teknikleri ve Beslenme ilişkisi ( Isı transfer türleri; kondüksiyon (iletim), Konveksiyon (taşınım), Işınım (radyasyon); Çeşitli pişirme tekniklerinin beslenme açısından yorumlanması, besinlerin besin değerini korumak için uygulanacak saklama ve pişirme yöntemleri,

II-III-IV-V

12

Hazır yemeklerin (Convenience foods) ve Gıda saklama yöntemlerinin beslenme yönünden incelenmesi( yarı işlem görmüş, tam işlem görmüş, kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş ve yemeye hazır gıdaların incelenmesi, bu ürünlerin akıllı kullanımı, avantajları-dezavantajları, hazır yemeklerin paketleme türleri ve kullanılan çeşitli materyaller, avantajları-dezavantajları ve etiketleme)

II-III-IV-V

13

Gıda bilimi – I  (Duyusal analiz, Şekerlerin çeşitli kimyasal özellikleri, nişastaların yapısı, jelatinizasyon, amiloz, amilopektin, jeller, retrogradasyon, syneresis, yemeklerde nişasta kullanımı, pektinler, gumlar, Meyve ve sebzelerde turgor basıncı, olgunlaşma, enzimatik kahverengileşme…)

II-VII

14

Gıda bilimi - II    (Proteinlerin reaksiyonları ve özellikleri, denatürasyon, kuagülasyon, pastörizasyon, homojenizasyon, fortifikasyon, yağların modifikasyonu ve bozulması, hidrojenizasyon, interesterifikasyon, ransidite, emülsifikasyon, dumanlanma noktası, emülsiyonlar ve köpükler…)

II-VII

15

Final Sınavı

I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X

 

 

Dersin Gemi Aşçılığı Programıyla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

X

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

X

 

 

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

X

 

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

X

 

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

X

 

 

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

 

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

X

 

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       

1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam

 

 

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

Ders Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

c

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

k

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m