Dersin İçeriği
|
Elektriksel güvenlik, MKS birim sistemi, akım, gerilim, güç enerji, Tanımlar ve devre parametreleri, aktif ve pasif devre elemanları, gerilim ve akım kaynakları, R, L,C, Kirchhoff Yasası, Gerilim ve akım bölücüler. Ortalama değer, efektif değer. Sinüzoidal akım ve gerilimler, empedans, seri RL, seri RC devreleri, seri ve paralel devreler, DA ve AA, güç, enerji ölçmeleri. Kompleks sayılar, reel sayılar, imajiner sayılar, kompleks sayıların gösteriliş şekilleri, kompleks sayılar ile aritmetik işlemler.Kompleks empedans ve fazörler. Seri ve paralel devreler, empedans/admitans dönüşümü. Güç ve güç katsayısı düzeltme, sinüzoidal sürekli rejimde güç, ortalama güç, görünür güç ve reaktif güç, kompleks güç. Seri ve paralel rezonans devreleri. Çevre denklemleri ile devre analizi, çevre denklemleri, çevrelerin seçimi, göz akımları, matrisler, Kramer kuralı, giriş empedansı. Thevenin ve Norton Teoremleri. Ortak endüktans, Transformatör.Üç fazlı devreler, Yıldız/Üçgen dönüşümü. Güç Kaynakları, Doğrultucu devreleri, Filtreler, regüle devreler, anahtarlamalı güç kaynakları.
Yüksek voltajlı sistemlerin özel teknik tipleri ve 1.000 volt üzerinde çalışma voltajından kaynaklanan tehlikelerle ilgili bilgiler dahil olmak üzere yüksek voltajlı sistemlerin emniyetli şekilde çalışması ve bakım ve tutumu hakkında uygulamalı bilgi.
|
Dersin Amacı
|
- Elektriksel güvenlik, Temel kavramlar ve kanunlar, -
- DA devreler, Dirençler, Bataryalar, Seri, paralel ve karmaşık bağlı devreler,
- Transformatör temelleri ve Güç Elektroniği
- AA esaslarının tanıtımı, seri, paralel ve karmaşık kombinasyonlu R L C devrelerinin esasları ve analiz yöntemleri, rezonans, üç-faz devre esasları, üçgen/yıldız transformasyonu, güç kaynakları ve doğrultucu devreler, filtreler ve regüle devreleri. 1.000 volt üzeri güç sistemlerinin çalıştırılması ve bakım-tutumu.
|
Dersin Öğrenme
Çıktıları
|
Kursun tamamlanması ile öğrenciler;
I. Elektrik devrelerinde çalışırken alınması gereken emniyet tedbirlerini bilirler.
II. Doğru akım devrelerinde gerilim, akım ve direnç belirlemek için devre teorisi kullanabilirler.
III. Alternatif akım devrelerinde gerilim, akım ve empedans belirlemek için devre teorisi kullanabilirler.
IV. AA devrelerinde aktif, reaktif ve görünür güç kavramlarını kullanabilirler.
V. Güç Elektroniği temelleri ve uygulamalarını öğrenirler.
VI. Transformatör ve üç fazlı sistemleri kullanabilirler.
IV. Filtre ve regüle devreleri ile birlikte güç kaynaklarının prensiplerini ve 1.000 V üstü güç sistemlerini çalıştırma ve bakımını ÖĞRENİRLER.
|