Geri Dön

Yat ve Kamara Hizmetleri

PİRİ REİS üniversitesİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU

Dersin Adı : Yat ve Kamara Hizmetleri

Derece: Ön Lisans

 

Kodu

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

Kredisi

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması, Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuar

YİY1002

1/2 (BAHAR)

1.5

3

1

1

0

Bölüm

Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Yat İşletme ve Yönetimi Programı

Dersi Veren Öğretim Üyesi

 

 

İletişim Bilgileri

 

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Önkoşulu

  Yok

Dersin Mesleki Bileşene Katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

 

 

 

100

Dersin İçeriği

Kamara hizmetleri temel kavramları ve işlevleri, Kamara hizmetleri yönetimi ve fonksiyonları, Kullanılan teknoloji, süreç ve teknikler, Kamara hizmetleri personelinin görev ve sorumlulukları, Kamaraların hazırlanılması, kamaraların temizliği ve kontrolü, Malzeme ve ekipman, Konuk isteklerini karşılama

 

Dersin Amacı

 

Kamara hizmetleri temel kavramları ve işlevleri, yatlarda sunulan hizmetler, kamara personelinin görev ve sorumlulukları, kamaraların hazırlanılması temizliği ve kontrolü yanında öğrencilerin konuk memnuniyeti, hizmet sektörü, mevzuat, çevre ve sigorta konularında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

 

Dersin Öğrenme Çıktıları

 

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

 

  1. Yatlarda ve kamaralarda sunulan hizmetleri öğrenecek,
  2. Yatlarda yönetim kavramını ve çalışan mürettebatın görevlerini öğrenecek,
  3. Yat ve kamara temizliğini, kullanılan teknikleri ve bu konular kapsamında hijyenin önemini kavrayacak,
  4. Yatlarda rezervasyon, konuk memnuniyeti, hizmet kalitesi konularında bilgi sahibi olacak,
  5. Yiyecek içecek hizmetleri hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip olacak,
  6. Yatlarda gerçekleşen sosyal etkinlikler konusuna hakim olacak,
  7. İlgili mevzuat ve sigorta konularını öğrenecek.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

 

Uygulamanın Yapıldığı Yer

 

Eş Dönemli Koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler &Projeler

 

Laboratuar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

Diğer Çalışmalar

 

                   

 

Başarı Değerlendirme Kriteri

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

1

5

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

 

 

Ödevler

1

5

Dönem Ödevi Projesi

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

Uygulama

1

10

Derse Özgü Staj

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı, %

 

%50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı, %

 

%50

TOPLAM

 

%100

 

AKTS/

İŞYÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl İçi Çalışmalar

Sayı

Saat

Toplam İşyükü

Ders

14

2

28

Yıl İçi Sınavları

1

8

8

Kısa Sınavlar

 

 

 

Ödevler

1

5

5

Dönem Ödevi Projesi

 

 

 

Laboratuar Uygulaması

 

 

 

Uygulama

1

10

10

Derse Özgü Staj

 

 

 

Seminer

 

 

 

Sunum

1

4

4

Alan Çalışması

 

 

 

Final Sınavı

1

8

8

Toplam İşyükü

 

 

63

Toplam İşyükü/25

 

 

63/25

Ders AKTS Kredisi

 

 

3

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin Çıktıları

1

Dersin Tanıtımı, Kamara Hizmetleri Temel Kavramları ve Genel İşleyişi

I

2

Kamara Hizmetleri Yönetimi ve Fonksiyonları

I-II

3

Kamaraların Hazırlanması, Genel Bakımı ve Kontrolü

III

4

Kamaralarda Kullanılan Teknoloji ve Malzeme, Süreç ve Teknikler, Hijyenin Önemi

III

5

Hijyen ve Temizlik, Yatlarda Mutfak ve Kamaralarda Temizlik, Genel Alanların Temizliği

III

6

Kamara Personelinin Görev ve Sorumlulukları

II

7

Yatlarda Rezervasyon ve Konuk Karşılama: Yatlara rezervasyon geliş şekilleri, Rezervasyon sözleşmeleri, yat ve kamara türleri, konukların karşılanması, yerleştirilmesi, konuk beklentileri

IV

8

Vize Sınavı

 

9

Yatlarda Hizmet Kalitesi: hizmet kavramı, hizmet kalitesi, kalite ölçme teknikleri, konuk memnuniyeti

IV

10

Yatlarda Yiyecek İçecek Hizmetleri: Yemek servisi, servis türleri, menü türleri, masa örtüsü, peçete katlama, kuver çeşitleri, tabak dizaynı, alkollü ve alkolsüz içecekler

V

11

Yatlarda Sosyal Etkinlikler: rekreasyon ve animasyon kavramı, yatlarda gerçekleşen etkinlikler.

VI

12

Mevzuat ve Sigortalar

VII

13

Deniz Kirliliği ve Çevre İle İlgili Ulusal ve Uluslararası Mevzuat

VII

14

Görsel Tanıtım ve Sunumlar

III-IV-V-VI

 

 

Dersin Program Çıktıları ile Katkı Seviyesi Arasındaki İlişki

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Temel Düzeyde Matematik, Fizik ve Kimya bilgilerini uygulama becerisi.

 

 

 

b

Deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçları analiz edip yorumlama becerisi.

 

 

 

c

Bir sistemi, ürün bileşenini veya prosesi istenilen gereksinimleri karşılayacak şekilde uygulama becerisi.

 

 

 

d

Çok disiplinli takım çalışmasının yürütülmesi becerisi.

 

 

X

e

Mesleki problemleri belirleme, formüle etme ve çözme becerisi.

 

X

 

f

Mesleki ve etik sorumlulukları kavrama becerisi.

 

 

X

g

Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi.

 

 

X

h

Yaşam boyu öğrenme gereğini algılama ve yapma becerisi.

 

X

 

i

Güncel genel ve mesleki konulara ilişkin bilgi sahibi olma becerisi.

 

 

X

j

Mesleki uygulamalar için gerekli olan teknikleri, becerileri ve modern donanımları kullanabilme becerisi.

 

X

 

k

Yatçılık, yat kaptanlığı ve onunla bağlantılı tüm ulaştırma operasyonlarının hukuksal, toplumsal ve çevresel çerçevesinin gerektirdiği bilgileri uygulama becerisi.

 

 

X

l

Karar, uygulama ve davranışlarında yat işletmeciliği ve yönetimine ilişkin verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisi.

 

 

X

m

Mesleki uygulamalarda çok uluslu çalışma ortamlarında iş yapma, takip etme, kontrol etme, raporlama yapma ve işin iyileştirilmesine katkı sağlayıp çalışabilme becerisi.

 

 

X

 

         1: Az, 2:Kısmi, 3: Tam

 

Program Çıktıları & Dersin Çıktıları Bağlantı Matrisi

 

Dersin Öğrenme Çıktıları

I

II

III

IV

V

VI

VII

Program Öğrenme Çıktıları

 

a

 

 

 

 

 

 

 

b

 

 

 

 

 

 

 

c

 

 

 

 

 

 

 

d

 

 

 

X

X

X

X

e

 

 

X

X

X

 

 

f

X

X

X

X

X

X

X

g

X

X

X

X

X

X

X

h

 

 

 

X

X

X

 

i

X

X

X

X

X

X

X

j

 

 

X

X

X

 

 

k

 

 

 

X

X

X

X

l

 

 

 

X

X

X

X

m

 

 

X

X

X

X

X