Back

Marine Cookery and Cabin Services

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEOKULU

 Ders Katalog Formu

Dersin Adı : Gemi Aşçılığı ve Kamara Hizmetleri

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

GA1014

1/2 (Bahar)

2

3

2

-

-

Bölüm

Gemi Aşçılığı

Dersin veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları için web adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Önkoşulları

  

Dersin mesleki bileşene katkısı, %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

10

 

 

90

Dersin İçeriği

Gemilerde mutfak ve aşçının önemi, gemi mutfağında gıda emniyeti, prosedürler, gemi aşçılarının temel beceri ve mesleki özellikleri, kamara hizmetleri temel kavramları ve işlevleri; kamara hizmetleri yönetimi ve fonksiyonları, kullanılan teknoloji, süreç ve teknikler, kamara hizmetleri personelinin görev ve sorumlulukları, kamaraların hazırlanılması; kamaraların temizliği ve kontrolü, konuk istekleri, yatlarda ve gemilerde rezervasyon, transfer, yiyecek içecek hizmetleri, hizmet kalitesi

Dersin Amacı

Öğrencileri, gemilerde ikram hizmetleri elamanı olarak aşağıdaki konularda bilgilendirmek;

 

  • Gemiler ve yatlarda organizasyon şeması
  • Gemi mutfaklarındaki prosedürler
  • Deniz kirliliğine karşı aşçının sorumlulukları
  • Gemi mutfaklarında emniyet
  • Gemi mutfağı malzemelerine ilişkin işlemler,
  • Gemi ve yatlar için menü oluşturma
  • Kamara hizmetlerine ilişkin süreç ve uygulamalar

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. Genel olarak yat ve gemiler hakkında genel bilgiye sahip olur.
  2. Gemilerde ve yatlarda ast üst ilişkilerini bilir.
  3. Gemilerde ve yatlarda müşteri ilişkileri, pansiyon ve konaklama tipleri hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Gemilerde ve mutfaklarda gıda emniyeti, hijyen kuralları, iş güvenliği, deniz kirliliğine yönelik uyulması gereken kurallar hakkında görev ve sorumluluklarını bilir.
  5. Gemi mutfağında malzeme ve stok kontrolü yapabilir.
  6. Gemilerde ve yatlarda mürettebat ve müşteriler için menü planlayabilir ve hazırlayabilir.
  7. Kumanya siparişi hazırlayabilir.

(VIII)Örnek bir gemi mutfağı incelemiş olur.

  1. Kamara hizmetlerini öğrenir
  2. Yat ve kamara hizmetlerine ilişkin süreç, uygulama ve teknoloji hakkında bilgi edinir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

 

Varsa, Uygulamanın (staj) yapıldığı yer

 

Eş dönemli koşul

 

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

 

 

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                   

 

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl içi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı, %

Devam

 

 

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

2

20

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

1

10

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

 

 

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

40

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%40

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%60

TOPLAM

 

%100

 

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

Gemiler ve Yatlar Hakkında Genel Bilgiler

I

2

Gemilerde ve Yatlarda Organizasyon Şeması, Gemi ve yatlarda aşçıların görev ve sorumlulukları,

II

3

Gemilerde ve Yatlarda Müşteri İlişkileri ve konaklama Tipleri

III

4

Gemilerde ve yatlarda mutfakta genel emniyet prosedürlerinin uygulanması.

IV

5

Gemilerde ve yatlarda Sağlık kuralları ve gıda hijyeni uygulamalarının yapılması. Gemilerde ve yatlarda gıda zehirlenmesi durumunun yaşanması

IV

6

Deniz çevresinin kirletilmesinin önlenmesi için tedbir alınması, çevresel sorumluluklar.

IV

7

Denizde kişisel hijyen ve kişisel ihtiyaçlar, kişisel uygunluk. Gemi mutfaklarında gıda emniyeti.

IV

8

VİZE SINAVI

I, II, III, IV

9

Gemi mutfağında yemeklik malzemeler ve stok kontrolü hakkında bilgi.

V

10

Gemi mutfağı için dengeli bir menü oluşturulması, Kumanya siparişi, Miktarların ve porsiyonların hesaplanması

VI, VII

11

Kamara Hizmetleri

IX, X

12

Kamara Hizmetleri

IX, X

13

Gemi ve yat mutfağı incelemesi

VIII

14

FİNAL

V, VI, VII,VIII

Dersin Programla İlişkisi

 

 

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar

 

X

 

b

Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur, edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.

 

 

X

c

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.

 

 

X

d

Alanı ile ilgili yabancı bir dilde iletişim kurabilmek.

X

 

 

e

Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, gıda hijyeni, kalite,  servis hizmetleri uygulamalarında görev alır.

 

 

X

f

Mesleği ile ilgili yenilikleri takip eder, teknolojik uygulamalara açık olur, kültürel ve sanatsal bakış açısı kazanarak sürekli kendini geliştirir.

 

X

 

g

İletişim gücü yüksektir, ekip ruhuna uyum sağlar.

 

X

 

h

Türk ve Dünya Mutfağına, tatlı, çikolata ve pasta yapım teknikleri gibi mutfak uygulamalarına hakim olur.

X

 

 

i

Turizm endüstrisini öğrenir.

 

 

X

j

Edindiği teorik ve pratik bilgiyle, sektörde karşılaştığı sorunları etik kurallara uygun bir biçimde analiz eder ve çözüm üretir. Ortaya çıkan sonuçlarda öz değerlendirme yapar

 

X

 

k

Mesleği ile ilgili hukuksal süreçleri, etik kuralları, hijyen kuralları bilir.

 

X

 

l

Aşçılığın tamamlayıcı uygulamalarını bilir.

 

X

 

m

Yiyecek içecek alanlarında ortaya çıkabilecek kazalarda hastaya/yaralıya ilkyardım yapabilir.

X

 

 

       1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam