Geri Dön

İşletmeciliğe Giriş

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU

DERS KATALOG FORMU

Yayın Tarihi:

Revize Tarihi:

Revize Numarası:

DMYO Kurulu Karar No:

Dersin Adı: İşletmeciliğe Giriş

Derece: Ön Lisans

 

 

Kodu

 

 

 

Yıl/Yarıyılı

 

 

Kredisi

 

 

AKTS Kredisi

 

Ders Uygulaması,  Saat/Hafta

Ders

Uygulama

Laboratuvar

LOJ1005

1/1 (Güz)

3

4

3

0

-

Bölüm

 

Dersi Veren Öğretim Üyesi

 

İletişim Bilgileri

 

Görüşme Saatleri

 

Ders Notları İçin Web Adresi

www.pirireis.edu.tr

Dersin Türü

 Zorunlu

Dersin Dili

Türkçe

Dersin Önkoşulları

  Yok

Dersin mesleki bileşene katkısı %

Temel Bilim

Temel Mühendislik

Mühendislik Tasarım

İnsan ve Toplum Bilim

20

 

 

80

Dersin İçeriği

İşletme ve işletmecilik kavramları, İşletmelerin sınıflandırılması, İşletmenin çevresi, İşletmenin amaç ve sorumlulukları, İşletme kurma nedenleri, Kuruluş yeri etkenleri, işletmenin genel ve yardımcı fonksiyonları, işletmecilik kuramları.

Dersin Amacı

Temel işletme bilimi kavramları ve metotları ile bunların diğer disiplinlerle olan etkileşimlerini irdelemek, işletmenin kuruluş ve büyümesi ile gelir ve giderleri hakkında bilgi vermek, işletmelerin fonksiyonlarını net bir şekilde tanımlamak, etik ve sosyal sorumluluk konuları ile işletmecilik kuramları hakkında bilgi sağlamak.

 

Dersin Öğrenme

Çıktıları

Bu dersi başarıyla bitiren öğrenciler:

  1. İşletmeciliğe ait temel kavramlar hakkında bilgi verebilecek
  2. Bir işletmenin temel faaliyet konularını, gelir ve giderlerini tanımlayabilecek
  3. İşletmelerin genel ve yardımcı fonksiyonlarını tanımlayıp açıklayabilecek
  4. İşletmelerin uyması gereken belli başlı etik ve sosyal sorumluluk ilkelerini açıklayabilecek
  5. İşletmecilik kuramları ve küreselleşme hakkında bilgi sahibi olacak

Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Sözlü anlatım, okuma, tartışma, problem çözme.

Varsa, Uygulamanın (staj) Yapıldığı Yer

-

Eş Dönemli Koşul

Yok

Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

 

Ödevler ve Projeler

Var

Laboratuvar Uygulamaları

 

Bilgisayar Kullanımı

 

                         

 

Başarı Değerlendirme

Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Adedi

Değerlendirmedeki Katkısı %

Devam

1

5

Yıl İçi Sınavları

1

30

Kısa Sınavlar

1

5

Ödevler

 

 

Dönem Ödevi/Projesi

 

 

Laboratuvar Uygulaması

 

 

Uygulama

 

 

Derse Özgü Staj(Varsa)

 

 

Seminer

 

 

Sunum

1

10

Alan Çalışması

 

 

Final Sınavı

1

50

TOPLAM

 

%100

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı

 

%50

TOPLAM

 

%100

 

 

Hafta

 

Konular

Dersin

Çıktıları

1

İşletme ve işleme ile ilişkili kavramlar, İşletme biliminin diğer bilim dalları ile ilişkileri

I

2

İşletmenin Amaçları ve Sınıflandırılması

I-II

3

İşletmelerin Kuruluşu, Maliyetleri, Gelirleri ve Büyümesi

II

4

İşletmenin fonksiyonları: Yönetim ve Planlama

III

5

İşletmenin fonksiyonları: Yönetim ve Örgütleme / Yöneltme

III

6

İşletmenin fonksiyonları: Üretim

III

7

İşletmenin fonksiyonları: Pazarlama

III

8

Vize Sınavı

 

9

İşletmenin fonksiyonları: Finansman-Muhasebe

III

10

İşletmenin fonksiyonları: İnsan Kaynakları

III

11

İşletmenin fonksiyonları: Halkla İlişkiler

III

12

İşletmenin fonksiyonları: Ar-ge ve İnovasyon

III

13

İşletmenin Sorumlulukları, Etik ve Sosyal Sorumluluk

IV

14

İşletmecilik Kuramları

V

15

Final Sınavı

 

Dersin Programla İlişkisi

 

Programın mezuna kazandıracağı bilgi ve beceriler programa ait çıktılar

Katkı Seviyesi

1

2

3

a

Temel Düzeyde Matematik, İşletme ve İktisat bilgilerini uygulama becerisi.

 

 

X

b

Veri derleme ve sonuçları analiz edip yorumlama becerisi.

 

 

X

c

Bir sistemi, ürün bileşenini veya prosesi istenilen gereksinimleri karşılayacak şekilde uygulama becerisi.

 

X

 

d

Çok disiplinli takım çalışmasının yürütülmesi becerisi.

X

 

 

e

Mesleki problemleri belirleme, formüle etme ve çözme becerisi.

 

X

 

f

Mesleki ve etik sorumlulukları kavrama becerisi.

 

 

X

g

Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi.

 

X

 

h

Yaşam boyu öğrenme gereğini algılama ve yapma becerisi.

 

X

 

i

Güncel genel ve mesleki konulara ilişkin bilgi sahibi olma becerisi.

 

 

X

j

Mesleki uygulamalar için gerekli olan teknikleri, becerileri ve modern donanımları kullanabilme becerisi.

 

X

 

k

Lojistik ile ilgili tüm operasyonlarının hukuksal, toplumsal ve çevresel çerçevesinin gerektirdiği bilgileri uygulama becerisi.

 

X

 

l

Karar alma ve uygulama aşamalarında lojistik süreçlerine ilişkin verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisi.

 

X

 

m

Mesleki uygulamalarda çok uluslu çalışma ortamlarında iş yapma, takip etme, kontrol etme, raporlama yapma ve işin iyileştirilmesine katkı sağlayıp çalışabilme becerisi.

 

X

 

       1: Az,  2. Kısmi,  3. Tam